Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Life writing - biografiska genrer i förvandling

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: LIR204
VT 2018
25% Dag
Göteborg
Period: 15 januari 2018 - 3 juni 2018
Kommentar: Kursen är inställd och kommer inte att ges vt 2018.
Inställd 2017-10-16
HT 2018
25% Dag
Göteborg
Period: 3 september 2018 - 20 januari 2019
Öppnar 15 mars GU-14654

Om kursen

Många av de senaste årens mest uppmärksammade och omdiskuterade böcker, av såväl läsare som av kritiker, kan sorteras under beteckningen life writing. Life writing (livsberättelser) är ett paraplybegrepp som inkluderar biografier, självbiografier, vittneslitteratur, dagböcker, performance, bloggar med mera. Detta litterära fält växer mycket snabbt och så gör också den internationellt förankrade forskningen i ämnet. ”Life writing – biografiska genrer i förvandling” är en tvärvetenskaplig kurs som syftar till att belysa de senaste trenderna inom life writing och placera dem i ett historiskt perspektiv. Kursen ger en inblick i livsberättelsernas växlande praktiker och ger en fördjupad kunskap om fältets teoribildning. Du får också ta del av olika genrer inom life writing och fördjupa dig i deras estetik, anspråk och användning.

Kursen är uppbyggd kring ett antal föreläsningar som även är öppna för allmänheten. Under föreläsningarna berättar högaktuella författare och/eller andra konstnärer verksamma inom life writing-fältet om sina nyutkomna verk och sitt förhållande till life writing-genren. Tidigare år har kursen bland annat gästats av Susanna Alakoski, Ronny Ambjörnsson, Maria Sveland och Göran Rosenberg.

På de öppna föreläsningarna följer kursens seminarier, endast öppna för dig som går kursen. Där diskuterar vi de föreläsande författarnas och konstnärernas alster i relation till de senaste decenniernas teoribildning och till tidigare kanoniserade verk inom life writing.

Kursen går varje vårtermin på kvartsfart, dagtid. Till varje ny kursomgång bjuds nya författare/konstnärer in.

För mer information

https://gul.gu.se/public/cou...

Visa mer

Kursplan

LIR204

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: För tillträde till kursen krävs avslutade kurser om minst 180 hp på grundnivå, varav minst 90 med progression i något ämne, där det ingår ett kandidatexamensarbete om minst 15 hp. Behörig är också den som har motsvarande utländsk utbildning eller som har motsvarande förkunskaper enligt tidigare studieordning. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Camilla Brudin Borg, 031-786 4580, studiev.litt@lir.gu.se

Kursen ges vid

Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Webbsupport
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:07

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?