Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Introduktion och Havet som miljö

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: MAR101

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kursen är uppdelad i två delkurser: Introduktion (2.5 hp) och Havet som miljö (5.0 hp).

 

Del A: Introduktion

Den marina forskningen på Göteborgs universitet presenteras genom ett antal fallstudier inom aktuella marina forskningsområden och genom exempel på hur ämnesområden samverkar för att lösa problem.

I delkursen beskrivs, översiktligt, den biologiska variationen i havet från ett evolutionärt perspektiv. Detta beskrivs kopplat till de tre typ-miljöerna som kursen hanterar, det fria havsvattnet, kustnära områden och de djupa haven -, med en indikering om vilka grupper som är de dominerande i de olika miljöerna.

 

Del B: Havet som miljö

Delkursen ger en inblick i havsvattnets fysikaliska och kemiska egenskaper och vad de ger för konsekvenser för biologin inkluderande:

· Vattenmolekylens kemiska egenskaper och salthalt/densitet-förhållanden.

· Havsvattnets kemiska sammansättning och dess ursprung.

· Salthaltens betydelse för levande celler.

 

Världshaven beskrivs översiktligt, framför allt ur ett fysikaliskt perspektiv, och hur detta sätter villkoren för det marina livet. Viktiga undersökningsmetoder som används för beskrivning av havsvattnets egenskaper presenteras. Jämförelser görs också med limniska system.

Geografisk beskrivning: Oceanbassängerna - världshavets geografi och djupförhållanden; Kuster och kontinentalsocklar; Fjordar och estuarier; Klimatzoner.

Fördelning av egenskaper i haven: Fördelning av temperatur, salthalt och lösta ämnen; Ljudutbredning i havsvattnet; Ljusmiljön i havet; Olika sedimentmiljöer.

Transporter och cirkulation av ämnen och egenskaper Vattnets globala kretslopp; Värmetransporter i atmosfär och hav; De storskaliga strömsystemen; Djupvattenbildning och det globala konvektionsmönstret; Divergens- och konvergenszoner.

Introduktion till viktiga fysikaliska processer. Dynamiken i havets ytskikt med årstidsvariationer; Vindens verkan på havet; Isbildning i havet; Effekter av topografin i olika typer av bihav; Vågor; Tidvatten.

För mer information

http://science.gu.se/utbildn...

Visa mer

Kursplan

MAR101

Studievägledning

Barbara Casari, e-post: svl@marine.gu.se

Kursen ges vid

Institutionen för marina vetenskaper
Box 461
40530 Göteborg
Besöksadress: Carl Skottsbergs gata 22 B

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:07

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?