Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Cellbiologi, genetik och tillämpning av molekylärbiologiska metoder

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: MAR104

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kursen tar upp grundläggande molekylärbiologiska, genetiska och cellbiologiska begrepp, hos bakterier, växter och djur. Kursen behandlar också grundläggande termodynamik.

Kursen inleds med ett molekylärbiologiskt och genetiskt block som behandlar DNA:s uppbyggnad, egenskaper och replikation. Transkription och translation beskrivs översiktigt medan reglering på dessa nivåer ges ett något större utrymme eftersom detta är viktigt för förståelsen av organismens funktion i ett marint ekosystem. Vidare ger kursen en översikt av begrepp och mekanismer inom genetiken som monogen nedärvning, mitos och meios. Kromosomala och molekylära mutationer, samt hos prokaryoterna, horisontell genöverföring, beskrivs som basen för genetisk variation och som en förutsättning för evolutionsprocesser, som behandlas vidare i MAR106.

Gentekniska metoder som är användbara för olika populationsbiologiska och ekologiska undersökningar hos bakterier, växter och djur beskrivs både teoretiskt och praktiskt. Här ingår också mikrobiologisk metodik och användning av bioinformatiska redskap för analys av DNA-sekvenser och olika metoder för att göra och presentera släktträd.

Virus, och exempel på olika livscykler hos dessa, beskrivs dels som en grund för att förstå parasitism (MAR105), men också för att virus begränsar marina bakteriesamhällens biomassa och populationsstruktur, något som utvecklas vidare under MAR106.

Kursen avslutas med ett avsnitt som berör energimetabolismen, inklusive fotosyntes, hos framför allt marina organismer. Här behandlas bland annat olika aeroba och anaeroba respirationsmekanismer samt ljusberoende energiproduktion. Grundläggande kunskaper om enzymer och deras aktivitet behandlas också. Ett viktigt avsnitt i denna kursdel behandlar basal termodynamik dels för att ge en allmän kemisk förståelse för olika reaktioner, men också för att ge en kunskap för att förstå redoxreaktioner i olika organismers energimetabolism.

För mer information

http://science.gu.se/utbildn...

Visa mer

Kursplan

MAR104

Studievägledning

Barbara Casari
Kontaktformulär
031 - 786 3763
Carl Skottsbergs gata 22B

Kursen ges vid

Institutionen för marina vetenskaper
Box 461
40530 Göteborg
Besöksadress: Carl Skottsbergs gata 22 B

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:07

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?