Det fria vattnet 2 Processer och mekanismer samt organismers adaptationer - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Det fria vattnet 2 Processer och mekanismer samt organismers adaptationer

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: MAR106

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kursen omfattar i huvudsak tre delkurser: A. Marina organismers adaptationer till marina miljöer (7,5 hp) B. Processer och mekanismer i den pelagiala näringsväven (4,5 hp) och C. Fältmoment med experiment och provtagning (3 hp).

A. Första delkursen handlar om hur olika organismer anpassat sig fysiologiskt till den marina miljön. Denna delkurs kommer, när det gäller de marina djuren, att utgå från homeostasisbegreppet och behandla endokrina och nervösa reglersystem, sinnesfysiologi, magtarm-fysiologi, muskel-, respirations- och cirkulationsfysiologi, exkretion och osmoreglering samt reproduktion. Fotosyntesens ljusberoende och dess koppling till ljusmiljön i havet är ett fokusområde. Hur påverkas marina autotrofers fotosyntes och mikrobiella heterotrofers tillväxt av vattnets näringsinnehåll, salthalt, temperatur och ljusmiljöns kvantitativa och kvalitativa sammansättning? Vilken variation finns mellan och inom arter?

B. I den andra delkursen kommer den pelagiska näringsväven och dess kolomsättning att behandlas med fokus på frågan: Vad bestämmer primärproduktionens storlek? Mer detaljerat kommer påverkan av olika abiotiska faktorer såsom ljus, temperatur, salthalt och näringsförhållanden samt interaktioner mellan organismer att studeras. De olika grupperna av pelagiska primärproducenter och heterotrofer som dominerar i vattenmassor med olika typer av kemisk, fysisk och biologisk sammansättning skall klargöras, liksom den roll primärproduktionens storlek har i omsättningen av kol. Grundläggande oceanografi som behandlas i detta delmoment är: blandningsprocesser i havets ytskikt inkluderande effekter av vindstress, turbulens, värmeutbyte med atmosfären, bouyancyflöde och vattenpelarens stabilitet samt regional meteorologi och dess inverkan på havet. Årstidsvariationer av temperatur, salthalt och näringsämnen med fokus på styrande fysiska och biokemiska processer.

C. Den tredje och sista delkursen innehåller två kortare perioder på fältstation där en period fokuserar på fysiologisk mätmetodik och laborationer samt hypotestestningar av marina adaptationer. Den andra perioden fokuserar på en tillämpning av kunskaperna om primär och sekundär produktion och innefattar fältarbete med mätningar vertikalt i vattenpelarens fotiska zon (biologiska, fysiska, kemiska parametrar) samt efterföljande bearbetning av data och tillämpning av GIS.

För mer information

http://science.gu.se/utbildn...

Visa mer

Kursplan

MAR106

Studievägledning

Barbara Casari
Kontaktformulär
031 - 786 3763
Carl Skottsbergs gata 22B

Institution

Institutionen för marina vetenskaper
Box 461
40530 Göteborg
Besöksadress: Carl Skottsbergs gata 22 B

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?