Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kustekosystem 1 - Introduktion till kustekosystem och grunda mjukbottnars struktur, dynamik och antropogen påverkan

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: MAR107

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kursen ger en översikt i hur olika geologiska processer och vattenrörelser skapar kustens varierande typer av mjuka och hårda bottnar. Grundläggande begrepp kring vittring, transport och sedimentation av material tas upp under kursen, samtidigt som mekanismer kring strömmar, tidvatten och blandningsprocesser i kustvattenområden redovisas. Kursen tar också upp hur havet får ta emot organiska, oorganiska och giftiga ämnen genom avrinning från land och hur dessa ämnen omsätts och påverkar den marina kustmiljön. Vidare behandlar kursen ekosystemets struktur och funktion på sedimentbottnar och hur organismerna konkurrerar och samverkar och tillsammans formar miljön de lever i. Interaktioner beskrivs mellan de viktigaste organismerna, och betydelsen av biogeokemiska processer i sedimentet gås igenom under kursen.

Kursen inleds med grundläggande teori inom geologi, kemi, oceanografi och biologi. Därefter sker insamling av data genom provtagning i fält inom de olika ämnesområdena. Under bearbetningen av insamlad data ges ytterligare föreläsningar för att utöka kunskapen och förståelsen av den kustnära systemen. I samband med insamling och bearbetning av data lär vi oss också om provtagningstekniker och om statistiska metoder för att analysera och redovisa data. Efter genomgång och bearbetning av data sker en genomensam gruppvis skriftlig och muntlig redovisning av resultat. Kursen innehåller också tre block med lite större fördjupning. Dessa omfattar: Biogeokemiska processer i sediment, Ekotoxikologi i kustsystem samt Interaktioner mellan kust och hav. Kursen avslutas med ett sammanfattande gemensamt seminarium.

För mer information

http://science.gu.se/utbildn...

Visa mer

Kursplan

MAR107

Studievägledning

Barbara Casari
Kontaktformulär
031 - 786 3763
Carl Skottsbergs gata 22B

Kursen ges vid

Institutionen för marina vetenskaper
Box 461
40530 Göteborg
Besöksadress: Carl Skottsbergs gata 22 B

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:07

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?