Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kustekosystem 2 - Hårdbottnars struktur och dynamik

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: MAR108

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kursen ger en bred och fördjupad kunskap om marina hårdbottnars struktur och dynamik. Kursen inleds med en generell beskrivning av olika typer av hårdbottnar och vilken flora (makroalger) och fauna som karakteriserar dessa. Kursen kommer belysa fördelar med olika livsstilar på hårdbotten. Varför är det till exempel vanligt med organismer som bildar kolonier och som filtrerar? Speciellt kommer också betydelsen av de fysiska förhållandena på klippstränder att tas upp. Två viktiga faktorer i dessa sammanhang är krafter på organismer som kommer från ytvågor och strömningsförhållanden nära botten.

Vågors dynamik på stor och liten skala diskuteras i kursen. Även vågors dynamik i grunda områden kommer att diskuteras närmare. Hur transporteras näring och mat från omgivande delar av havet till kustnära grunda områden, och vad begränsar organismernas möjlighet att tillgodogöra sig detta? Vilka processer styr transporten av larver och deras settling?

En viktig del av kursen är att belysa betydelsen av konkurrens, herbivori, predation, symbios och positiva interaktioner (progression från MAR105). Vad är en näringsväv, och hur interagerar arter med varandra. Olika typer av succession på klippbottnar. Vilka processer som styr diversiteten av arter kommer tas upp, liksom den, i sin tur, potentiella betydelsen av diversitet för olika processer. Vad är diversitet, och hur kan den beskrivas? Kursen kommer också ta upp förutsättningarna för bildning av samhällen på teknisk utrustning och båtskrov (fouling), hur man söker förhindra densamma, och dess konsekvenser.

Under fältkursen får du träning i att angripa en vetenskaplig frågeställning, sätta upp ett experiment, analysera data, samt sätta detta i ett sammanhang. Organismer på hårdbottnar av olika typ används i detta syfte. Statistisk teori och analys kommer att integreras i undervisningen, framför allt genom fältkursen och efterföljande bearbetning av data och presentation.

För mer information

http://science.gu.se/utbildn...

Visa mer

Kursplan

MAR108

Studievägledning

Barbara Casari
Kontaktformulär
031 - 786 3763
Carl Skottsbergs gata 22B

Kursen ges vid

Institutionen för marina vetenskaper
Box 461
40530 Göteborg
Besöksadress: Carl Skottsbergs gata 22 B

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:07

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?