Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Världshaven och djupa sediment

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: MAR111

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

I denna kurs appliceras kunskaperna i biologi, kemi, geologi och oceanografi från de tidigare kurserna på världshaven och på djupa sediment. Detta inkluderar jämförelser mellan de stora världshaven: Atlanten, Stilla havet, Indiska oceanen och de polära haven.

I kursen behandlas också världshavens storskaliga cirkulation (både vind- och täthetsdrivna), randströmmar och djupvattenbildning. Specifika system som det ekvatoriella cirkulationssystemet, polarområdena, konvergens- och divergenszoner, upwelling och Golfströmmen gås igenom. De oceanografiska och abiotiska förutsättningarna för biologiska och kemiska processer i pelagialen beskrivs, inkluderande planktonsamhällens sammansättning och produktion på olika trofinivåer. Speciellt tas skillnaderna i förutsättningar mellan de ytliga och de djupare vattenlagren upp.

De viktigaste grupperna av mikroflora, meio- och makrofauna presenteras översiktligt. I kursen behandlas ekosystemet i djupa sedimentbottnar, dess struktur och funktion, hur det regleras samt hur det skiljer sig åt från de i kustnära områdena på kontinentalsockeln. Organismers anpassningar till ett liv i världshaven och på djupa bottnar behandlas översiktligt.

Vidare behandlas nedbrytning av organiskt material i både vatten och sediment i djuphaven, samt hur de biogeokemiska processerna och det mikrobiella samhället skiljer sig där i förhållande till de kustnära områdena på kontinentalsockeln.

Då det gäller det storskalig biogeokemiska kretsloppet fokuserar kursen på transport av organiskt material och omsättning av biogena grundämnen och hur detta påverkas av temperatur och tryck. Djuphavssedimentens ursprung från biogent material, såsom kalkslam eller kiselslam, redogörs för. Förhållandena vid ”hydrothermal vents” och ”cold seeps” behandlas.

För mer information

http://science.gu.se/utbildn...

Visa mer

Kursplan

MAR111

Studievägledning

Barbara Casari
Kontaktformulär
031 - 786 3763
Carl Skottsbergs gata 22B

Kursen ges vid

Institutionen för marina vetenskaper
Box 461
40530 Göteborg
Besöksadress: Carl Skottsbergs gata 22 B

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:07

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?