Infektionsepidemiologi och vaccinologi - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Infektionsepidemiologi och vaccinologi

Avancerad nivå | 15 hp | Kurskod: MIC201 | Hållbarhetsfokuserad

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

I kursen förklaras Infektionsepidemiologins verktyg och arbetssätt, och kunskap om relevanta epidemiologiska begrepp och metoder förmedlas. Epidemiologisk studiedesign, där begrepp som smittsamhet, infektionsdynamik och prevention beaktas, beskrivs och tillämpas. Fördjupad kunskap om mikrobiologisk metodik för smittspårning och utbrottshantering förmedlas. Övervakningssystem för infektioner och antibiotikaresistens beskrivs, diskuteras och används praktiskt. Kursen innehåller övningar i att använda epidemiologiska metoder, där studenterna får arbeta med olika infektionsdatabaser. Kursen behandlar hur det förvärvade immunsystemet aktiveras vidvaccinationer, hur adjuvans fungerar och vilka för- och nackdelar det finns med olika typer av vacciner. Principer för infektionsprofylax på befolkningsnivå belyses, inklusive planering och genomförande av vaccinationsprogram. Etiska frågeställningar vidinfektionsövervakning och vaccination diskuteras, liksom hur man vetenskapligt kan förhålla sig till vaccinations-motståndares argumentation.

Kursplan

MIC201

Studievägledning

Institution

Institutionen för biomedicin
Box 440
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 9 A-B


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?