Vad är normalt? Ras, klass och kön i museer och kulturarv - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är normalt? Ras, klass och kön i museer och kulturarv

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: MU1624

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Hur speglas samhällets bild av vem som är normal respektive avvikande i museer, stadsmiljöer och kulturlandskap? Vilka människor och kulturyttringar exotiseras och vilka osynliggörs? Vilka berättelser hörs och vilka tystas? I kursen studerar vi dels hur gårdagens systematisering och selektion av kulturarven påverkar nutida tankestrukturer, dels hur dagens kulturarvsproducenter kan förstärka eller utmana invanda stereotyper och tankemönster. Vi diskuterar hur museer och andra kulturarvsproducenter bidragit, och bidrar, till att skapa en normativ diskurs kring etnicitet, klass och genus genom exotisering av främmande folk , osynliggörande av klasskillnader och legitimering av heteronormativitet. Du tränas i att upptäcka de dolda normativa föreställningar som förmedlas i museiutställningar, landskap och andra konkreta manifestationer av kulturarvet.

För mer information

http://gul.gu.se/public/cour...

Visa mer

Studievägledning

Studievagledning@globalstudies.gu.se. Telefontid: tisdagar: 13.30-16.00, torsdagar: 10.00-12.00, telefon: 031-786 1399

Institution

Institutionen för globala studier
Box 700
40530 Göteborg
Besöksadress: Konstepidemins väg 2

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?