Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktionsforskning för förstelärare

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: PDG805
VT 2018
25% Eftermiddag
Göteborg
Period: 15 januari 2018 - 3 juni 2018
Kommentar: Kursen är inställd och kommer inte att ges vt 2018.
Inställd 2017-10-16

Om kursen

Kursen belyser systematiskt kvalitetsarbete och skolutveckling ur ett svenskt perspektiv och behandlar särskilt aktionsforskning som ett sätt att tänka om och bedriva skolutveckling på. Utgångpunkt tas i aktionsforskningens tredelade syfte att bidra till förbättring av I) praktiken, II) förståelse av praktiken samt III) förståelse av de sammanhang i vilka praktiken ingår. Med stöd i vetenskaplig kunskap och egen erfarenhet genomförs ett utvecklingsarbete i den egna verksamheten där särskilt fokus riktas mot rollen som förstelärare och utvecklingsledare. Möjligheter och hinder i praktiken synliggörs och granskas kritiskt.

Aktionsforskning som idé och tradition presenteras och diskuteras och "aktionsforskningsspiralen" ligger till grund för handledning av studenterna när de förankrar, initierar och genomför olika delar av aktionsforskningsprocessen i egen praktisk verksamhet. Följande bärande idéer är viktiga: att skolutvecklingsprocesser 1) tar sin utgångspunkt i verksamhetens förutsättningar och det pågående arbetet, 2) bör leda till ny individuell och kollegial kunskap samt 3) att lärande och utveckling grundas i aktivt samarbete med lärare, elever, föräldrar, ledning och andra aktörer i skolverksamheten.

Studentens frågor utifrån den egna praktiken är en empirisk grund som kursen vilar på. Kunskaper vunna ur vardagen bearbetas i en lärprocess, som syftar till att berika bilden av skolans arbete och organisation och därigenom förankra förändringsarbetet.

Visa mer

Kursplan

PDG805

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Studievägledning

Helen Ziser E-post: helen.ziser@gu.se Tel: 031-786 2049

Kursen ges vid

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik
Box 300
40530 Göteborg
Besöksadress: Västra Hamngatan 25

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:07

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?