Miljöpsykologi: Interaktion mellan människa och miljö - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Miljöpsykologi: Interaktion mellan människa och miljö

Grundnivå | 30 hp | Kurskod: PX1102 | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 17 januari 2021

Om kursen

Varför agerar människor i miljörelevanta situationer ibland miljövänligt och varför gör de vid andra tillfällen det inte? Syftet med kursen är att öka deltagarnas kunskap inom området miljöpsykologi och ge grundläggande kunskaper om hur värden, attityder och vanor påverkar människors miljörelaterade handlingar. Vi diskuterar också hur olika mål såsom människors välbefinnande och strävan mot ett ekologiskt hållbart samhälle ska kunna nås. Kursen omfattar teorier och metoder i aktuell relevant miljöpsykologisk forskning. 

Kursen är uppdelad i två delkurser:

Den första delkursen - Miljöpsykologisk teori, 15 hp ger grundläggande kunskaper om interaktionen mellan människa och den omgivande miljön; betydelsen av psykologiska faktorer för mänskligt beslutsfattande i miljörelaterade situationer, exempelvis när det gäller transport eller energi, samt psykologisk påverkan av den omgivande miljön, exempelvis byggd, eller naturlig miljö.

Inom kursen behandlas miljöproblemen och globala utmaningar gällande ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet ur ett psykologiskt perspektiv.
 
Kursen behandlar även psykologisk påverkan av den omgivande miljön, exempelvis naturens eller den byggda miljöns inverkan på stress, återhämtning och välbefinnande.

Den andra delkursen - Miljöpsykologisk tillämpning och fördjupning, 15 hp ger mer applicerade exempel på vilken roll miljöpsykologin kan ha i det omgivande samhället. I denna delkurs tas också olika miljöpsykologiska metoder upp. Inom ramen för kursen ligger också ett mindre eget arbete, där en specificerad miljöpsykologisk frågeställning ska belysas.

För mer information

http://psy.gu.se/utbildning/...

Visa mer

Kursplan

PX1102

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Studievägledning

Marie Lomberg, tel: 031 786 5544, e-post: marie.lomberg@psy.gu.se

Institution

Psykologiska institutionen
Box 500
40530 Göteborg
Besöksadress: Haraldsgatan 1


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?