Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Det globala klassrummet - introduktionskurs i svenska som andraspråk för undervisning i åk 7-9

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: SAU107
HT 2017
25% Distans
Göteborg
Period: 28 augusti 2017 - 14 januari 2018
Stängd GU-05531

Om kursen

Kursen syftar till att ge dig som undervisar i olika ämnen i åk 7-9 en introduktion till svenska som andraspråk. I kursen utgår vi från deltagarnas yrkeserfarenhet och synliggör och berör frågeställningar om religioner och kulturer, normer och värderingar, etnicitet och identitet samt socialisation och genus. Vi fokuserar också på migrationsprocesser ur ett samhälls- och individperspektiv, kulturbegrepp och attityder varvid språkets roll som identitetsskapare diskuteras. Innehållet i kursen tar avstamp i didaktiska överväganden som du som lärare ställs inför i en språkligt och kulturellt heterogen skolmiljö och diskuterar de speciella förutsättningar som utmärker undervisning i mångkulturella miljöer och lärande på ett andraspråk. Vidare diskuterar vi olika förhållningssätt som skolan och pedagogisk personal kan uppvisa i arbetet med flerspråkiga elever varvid vikten av kartläggning tas upp. Kursen behandlar även andraspråksutveckling och betonar sambandet mellan språkutveckling och kunskapsutveckling. I samband därmed belyses modersmålets betydelse för andraspråksutvecklingen och vikten av studiehandledning på modersmålet. Dessutom diskuteras olika språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i undervisningen.

Visa mer

Kursplan

SAU107

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundlärarexamen, ämneslärarexamen, yrkeslärarexamen, förskollärarexamen, motsvarande äldre examen eller motsvarande utländsk behörighet. Huvudmannens godkännande.

Urval: Lottning

Studievägledning

Anne-Lee Lööf
Kontaktformulär
Renströmsgatan 6

Susanne Eklöf Brunnander
Kontaktformulär
031 - 786 5093
Renströmsgatan 6

Kursen ges vid

Institutionen för svenska språket
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Webbsupport
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:07

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?