Förberedande kurs i svenska för nyanlända - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förberedande kurs i svenska för nyanlända

Grundnivå | 20 veckor | Kurskod: SW1700

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Är du nyanländ och vill fortsätta dina akademiska studier vid ett svenskt universitet eller högskola? Genom att gå behörighetsgivande kurser i svenska får du den behörighet i svenska som krävs för studier på universitet och högskolor i Sverige. Förberedande kurs i svenska är den första av två kurser som tillsammans ger behörighet i svenska för högskolestudier.

Vem kan söka Förberedande kurs i svenska för nyanlända?

Kursen vänder sig till dig som är nyanländ och som har kommit till Sverige de senaste fyra åren. För att läsa kursen krävs att du har:Grundläggande behörighet för högskolestudier med undantag för svenska och engelska. Du bör även ha erfarenhet av universitetsstudier då studietakten är mycket hög och en del av kursens fokus ligger just på universitetsstudier.

Vad innehåller kursen?

Kursen är på heltid och består av lektioner, seminarier, studiebesök och grupparbeten. Under kursens gång tränas du i hörförståelse, läsförståelse, muntlig interaktion, muntlig produktion och skriftlig färdighet. Alla spår löper parallellt i en integrerad helhet med siktet inställt på högskolestudier och/eller arbetsliv.

Förutom språkundervisning så ingår även samhällsorientering och universitetskännedom. Här får du som har akademisk utbildning en möjlighet att snabbt knyta kontakt med en institution inom ditt ämnesområde – något som är en viktig förutsättning för din fortsatta väg ut i arbetslivet.

Efter Föreberedande kurs i svenska för nyanlända kan du läsa Behörighetsgivande kurs i svenska för nyanlända. De båda kurserna hör ihop och går över tre terminer. Behörighetsgivande kurs i svenska för nyanlända avslutas med att du skriver TISUS-testet (eller ett slutprov motsvarande TISUS-testet) och därigenom får behörighet till studier på svenska universitet och högskolor.

Vad är målen med de båda kurserna?

Efter att du blivit godkänd på Förberedande kurs i svenska för nyanlända och behörighetsgivande kurs i svenska ska du: ha tillägnat dig kunskaper i svenska språket motsvarande svenska som andraspråk 3 (Gy11).

Detta visar du genom att:

  • Du klarat TISUS-testet eller ett slutprov
  • Känna till den övergripande struktur och organisation som finns på universiteten i Sverige
  • Kunna tillämpa de arbetssätt som finns på svenska universitet
  • Vet hur en vetenskaplig rapport eller text är uppbyggd
  • Kunna skriva ett kortare vetenskapligt arbete på svenska

Visa mer

Kursplan

SW1700

Studievägledning

http://www.svenska.gu.se/utbildning/student/studievagledning/

 

Institution

Institutionen för svenska språket
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?