Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att beställa och curera samtidskonst i det offentliga rummet

Avancerad nivå | 30 hp | Kurskod: VCUR01
VT 2018
50% Dag
Göteborg
Period: 15 januari 2018 - 13 januari 2019
Stängd GU-25150

Om kursen

Hur blir konst till när den utformas i och för det offentliga rummet? Vem kan beställa offentlig konst? Till vem är det beställt för? Vilka är utmaningarna med att curatera konst i det offentliga rummet? Dessa är några av de grundläggande frågor som kursen försöker besvara utifrån motstridiga uppfattningar av det offentliga rummet och offentlig kultur. Ett av samtidskonstens mest dynamiska utvecklingsområden!

Kursen fokuserar på strategier och processer för att curatera och beställa offentlig konst. Vi diskuterar såväl logistiska frågor kring beställning, produktion och ansökningar om finansiering av offentlig konst såväl som teoretiska begrepp som sträcker sig från plats-specificitet till socialt och politiskt engagemang.

Du introduceras också i konstnärliga, antropologiska och andra tvärvetenskapliga metoder för att definiera ett offentligt rum samt i strategier för hur man engagerar en publik. Vi identifierar konflikter och använder dem konstruktivt. Du får grundläggande kunskaper om lagen om yttrandefrihet, lagen om offentlig upphandling, finansierings- och budgetstrategier samt betalningsmodeller för konstnärer.

Du kommer, genom fallstudier och diskussioner, att få inblick i de olika former av tvärvetenskapligt arbete inom stadsplanering, arkitektur och samhällsvetenskap, som aktiveras av beställning och genomförande av ett offentligt samtidskonstprojekt. Vidare fokuserar vi på medborgardeltagande, aspekter av lokaldemokrati och beslutsfattningsprocesser i kommuner i anslutning till beställning och curatering av offentlig konst.

Som en del av kursen kommer du att interagera med studenter som går kursen Att arbeta konstnärligt i det offentliga rummet, där de fördjupar sina kunskaper om och erfarenheter av att arbeta konstnärligt i en offentlig kontext.

Att beställa och curatera samtidskonst i det offentliga rummet arrangeras i samarbete med Statens Konstråd och flera samarbetspartners i Västra Götalandsregionen.

Här är några av de olika deltagare som har bidragit och undervisat i kursen vid tidigare tillfälle: Dave Beech, Kerstin Bergendal, Jason E. Bowman, Maddie Leach, Magdalena Malm, Andrea Phillips, Jeanne van Heeswijk, Galit Eilat, Sandi Hilal, Merve Bedir, Catharina Thörn, Alba Baeza, Johny Lindeberg, Andreas Roth, Henrik Orrje, Martin West, Patrik Faming, Jessica Segerlund, Sofie Grettve, Paul O’Neill, Mick Wilson, Inger Höjer Aspemyr, Per Hasselberg, Jonas Lindberg, Marika Hedemyr, Transparadiso, CHTO DELAT, Leslie Johnson, Sarah Tuck mm.

Schema

Kursen går på halvfart över ett år. Den är organiserad som en serie intensiva gemensamma träffar och ett antal internetbaserade seminarier. Du får också möjlighet att gå på möten med gästföreläsare och konferenser. Däremellan förväntas du och övriga studenter vara aktiva i kursens forumdiskussioner. Kursen hålls både på svenska och engelska. Följande möten är planerade under 2018. Ytterligare moment som organiseras i samarbete med andra institutioner kan tillkomma.

24–26 januari
28 februari–2 mars
18–20 april
23–25 maj
23–24 august
12–14 september
17–19 oktober
7–9 november
12–14 december

Vem kan söka?

Du är behörig att söka om du har en kandidatexamen. Men vi vänder oss särskilt till dig som:

  • har en examen inom konst, eller motsvarande fält och vill lära dig att curatera samtidskonst i en offentlig kontext
  • redan arbetar som beställare eller curator av offentlig konst och vill få fördjupande kunskaper om fältet och konstprojekt utanför utställningsrummet
  • är engagerad i en urban rörelse och vill lära dig hur samtidskonsten kan fungera som en plattform för att ta sig an det offentliga rummet.

För mer information

http://akademinvaland.gu.se/...

Visa mer

Kursplan

VCUR01

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Kandidatexamen eller motsvarande kunskaper.

Urval: Urvalet baseras på arbetsprov. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du under respektive kurs- eller programbeskrivning på www.akademinvaland.gu.se. Beslut om antagning sker av prefekt på förslag av en särskild antagningskommitté. Ansökan är ej komplett utan ett inskickat arbetsprov.

Studievägledning

Kursen ges vid

Akademin Valand
Box 132
40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 50

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:07

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?