Ekonomisk historia före 1913 - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ekonomisk historia före 1913

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: EHG110 | Hållbarhetsrelaterad

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kursen har bytt kod: EHG111

Vilka är den moderna ekonomins rötter? I denna kurs undersöker vi dessa, från stenåldern till och med industrialismens genombrott: Livsmedelsförsörjning, rekrytering av arbetskraft, varuproduktion, handel och sjöfart. Stor vikt läggs vid jämförelser mellan olika samhällen och förändringar över tid. Du får också kunskap om enklare ekonomisk idéhistoria, termer och begrepp, samt träning i ett kritiskt förhållningssätt. Läs mer om ekonomisk historia på avdelningens hemsida.

Kursen består av två delkurser:

Ekonomisk-historisk översikt: antiken -1750 (7,5 hp) Med utgångspunkt i världens högkulturer studeras grundläggande samhällsekonomiska förhållanden som t ex livsmedelsförsörjning, varuproduktion, handel, sjöfart och transporter. Vidare studeras familje- och hushållsbildning och dess betydelse för arbetets organisation och rekrytering av arbetskraft. Stor vikt läggs vid jämförelser mellan olika samhällen och förändringar över tiden.

Ekonomisk-historisk översikt: 1750-1913 (7,5 hp) Delkursen ger kunskap om hur industrialiseringsprocessen påverkar samhällsförhållanden i olika delar av världen. Industrialiseringens genombrott i England studeras med beaktande av tekniska, sociala och ekonomiska faktorer. Sambandet mellan industrialisering och hushållsbildning ägnas särskilt intresse.

För mer information

https://gul.gu.se/public/cou...

Visa mer

Kursplan

EHG110

Studievägledning

Tanja Feltsen, e-post: svl.es@handels.gu.se, telefon: 031-786 1407

Institution

Institutionen för ekonomi och samhälle
Box 625
40530 Göteborg
Besöksadress: Viktoriagatan 13


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?