Äta - matkultur, materialitet och design - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Äta - matkultur, materialitet och design

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: FKGEAT
HT 2019
50%
Göteborg
Period: 2 september 2019 - 19 januari 2020
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska
Stängd GU-15009
HT 2020
50% Distans
Period: 31 augusti 2020 - 15 januari 2021
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska
ANTAL FYSISKA TRÄFFAR: 5 av vilka 5 är obligatoriska.
Kommentar: Kursens obligatoriska 5 träffar är 2 dagar vardera. Detta innebär 10 dagar under hela kursen.
Öppnar 16 mars GU-15009

Om kursen

Att äta kan innebära många olika saker. Det kan handla om överlevnad, njutning eller stress likaväl som möten, tid och tillgång. Ätande betyder olika för alla.

I kursen ÄTA – matkultur, materialitet och design är den enkla måltiden en plattform för samtal, reflektion, upplevelser och möten. Ätandets materialitet, rumslighet och koreografi, alltså de saker vi använder, det rum vi befinner oss i och hur vi rör oss, är navet i vårt undersökande designarbete.

Kursen vänder sig till dig som är intresserad av kopplingen mellan design och ätande. Via grundläggande designmetoder arbetar vi med begrepp och företeelser inom matkultur och design för att skapa gemensam kunskap och förståelse. Detta gör vi genom workshops, litteratur, studiebesök, handledning och diskussioner, både enskilt och tillsammans på gemensamma träffar samt genom ett individuellt projektarbete.

Kursen är indelad i tre övergripande teman:

Mat – Kropp (t ex sinnen, normer…)
Mat – Politik (t ex makt, resursfördelning…)
Mat – Artefakt (t ex funktion, material…)

Dessa teman behandlas via uppgifter, litteratur och vid de fysiska träffarna och ligger som stöd för det egna projektarbetet som löper parallellt under hela terminen.

På #eathdk (Instagram) kan du få en inblick från workshops och kursmoment från läsåret 17-18.

Kursen ges på engelska.

 

Under hösten 2019 kommer vi att träffas fem tillfällen när vi jobbar tillsammans på HDK och resten av tiden är egen studietid. Studenterna jobbar med ett individuellt Designprojekt som löper över hela terminen och presenteras vid sista träffen i Januari. Vid de andra fyra träffarna kommer vi att göra workshops, ha föreläsningar och handledningar som alla på olika sätt relaterar till frågor kring Design och Matkultur.


Träffar på HDK under hösten 2019:

September:
Måndag 9/9
Tisdag 10/9

Oktober:
Måndag 7/10
Tisdag 8/10
Måndag 28/10
Tisdag 29/10

December:
Tisdag 3/12
Onsdag 4/12

Januari:
Tisdag 7/1
Onsdag 8/1

För mer information

https://hdk.gu.se/utbildning...

Visa mer

Kursplan

FKGEAT

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och arbetsprov (33 %). Information om arbetsprovet hittar du på kursens sida på https://hdk.gu.se/utbildning/fristaende-kurser.

Studievägledning

Lena Collin
Kontaktformulär
031 - 786 1107
Kristinelundsgatan 6-8

Kursen ges vid

HDK - Högskolan för design och konsthantverk
Box 131
40530 Göteborg
Besöksadress: Kristinelundsgatan 6 - 8

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?