Bild
Foto: Ola Kjelbye
Länkstig

Digitala verktyg för visuell kommunikation

Kurs
FKGDVK
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
25%
Undervisningstid
Kväll
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-25006
Ansökan stängd

Kort om kursen

På den här kursen får du undersöka hur digitala verktyg för visuell kommunikation kan användas i ett designprojekt. Du genomför ett individuellt designprojekt med fokus på innehåll, layout och ditt eget uttryck.

Om utbildningen

Bild och text är var för sig – och speciellt i kombination av varandra är effektiva verktyg för att övertyga, påverka och väcka intresse. I såväl reklam och propaganda som i vardaglig designverksamhet är bild och text oumbärliga verktyg för kommunikation. Att behandla bild och text på ett professionellt sätt kan ha avgörande betydelse för det intryck ett budskap har på sin mottagare.

Kursens syfte är att undersöka hur digitala verktyg för visuell kommunikation kan utveckla förmågan att kommunicera den egna kompetensen, erfarenheten och profilen i ett designarbete. Kursen ger dig kunskap och grundläggande färdigheter i Adobes program InDesign, Photoshop och Illustrator, vilket också ger en inblick i bildbehandling och typografi. Genom uppgifter, övningar, diskussion och reflektion undersöker vi vilka möjligheter verktygen har och hur de samverkar.

Vid kurstillfällena går vi gemensamt igenom övningar i de tre Adobe-programmen InDesign, Photoshop och Illustrator och lär oss några av dess grundläggande funktioner och möjligheter. Övningarna kommer till stor del att vara länkade till en kortare och en längre designuppgift som du genomför under kursen.

I den längre designuppgiften kommer du att genomföra och presentera ett individuellt designprojekt som fokuserar på frågor kring innehåll, layout och det egna uttrycket.

Genom övningar i relevanta digitala verktyg får du kunskap och grundläggande färdigheter som är användbara för arbete med bland annat illustration, grafisk formgivning och bildbehandling. 

För att kunna tillgodogöra sig denna kurs krävs god datorvana.

Kursträffar 

Kursen ges på kvartsfart under höstterminen 2024 och undervisningen hålls på plats på HDK-Valand. Kursintroduktionen sker en måndagskväll, därefter ses vi nio tisdagskvällar kl. 17–21.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Ansök i tre steg 

1. Ansök till kursen på antagning.se. Deadline 15 april 2024.

2. Skicka in din portfolio via SlideRoom. Deadline 15 april 2024. 


3. Säkerställ att dina meriter som styrker din behörighet till kursen är registrerade på antagning.se. Deadline 20 juni 2024.

Din portfolio ska innehålla:

1. Motivationsbrev, max 3000 tecken inklusive blanksteg. Beskriv kortfattat varför du vill gå kursen. Vad är det du vill undersöka och varför? Vad vill du uppnå?  

2. Tre bilder som visar hur du arbetar med visuell kommunikation/grafisk form/konstnärligt uttryck (och som du önskar undersöka och utveckla med hjälp av digitala verktyg). Dessa bilder kan vara skapade med digitala eller analoga metoder och verktyg.


Din ansökan måste vara anonym. Vänligen inkludera inte ditt namn eller några personuppgifter i din ansökan. 

Urval

Urvalet baseras på arbetsprov.

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen sker genom föreläsningar, verktygsdemonstrationer samt handledning individuellt och i grupp. 

Lokaler

På HDK-Valand strävar vi efter att tillhandahålla en så komplett miljö som möjligt, men vi samarbetar även med andra institutioner inom universitetet och externa aktörer.

På Kristinelundsgatan 6-8 i Göteborg, där kursen ges, finns välutrustade verkstäder för bildbehandling, metall, trä, keramik, smyckekonst och textil.

Läs mer om lokaler