Kulturgeografi, grundkurs - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturgeografi, grundkurs

Grundnivå | 30 hp | Kurskod: KGG101 | Hållbarhetsfokuserad
HT 2019
100% Dag
Göteborg
Period: 2 september 2019 - 19 januari 2020
Stängd GU-18300
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 17 januari 2021
Öppnar 16 mars GU-18000

Om kursen

Kulturgeografi ger dig kunskaper om den geografiska fördelningen av utvecklingsresurser i olika rumsliga perspektiv, globalt, nationellt och lokalt. Problematiseringen fokuserar på hur globala utvecklingstrender påverkar länder och platser samt hur resursfördelningen ser ut i olika perspektiv, globalt/lokalt och stad/land. Sambanden mellan befolkningens och näringslivets lokalisering och den rumsliga organisationen studeras land- och regionvis. Du studerar också om hur olika former av offentliga styrmedel kan påverka resursernas fördelning. Läs mer om kuturgeografi på avdelningens hemsida.

Innehåll

Kursen består av fyra delkurser.

  • Delkurs 1. Kulturgeografiska grunder (7,5 hp) Delkursen ger en introduktion till kulturgeografins grundläggande begrepp och ämnets karaktär. Dessutom introduceras geografiska metoder genom praktiska övningar i fält.
  • Delkurs 2. Miljö och fysisk planering (7,5 hp) Delkursen behandlar miljöfrågor och planering ur ett geografiskt perspektiv. Såväl flöden av ämnen som användningen av mark och vatten behandlas. Fokus ligger på samhällets miljöarbete på olika nivåer samt på planering och resurshushållning. Metoder för fysisk planering och miljöplanering introduceras. I delkursen ingår praktiska övningar som kopplar samman komplexa frågeställningar med aktuella problem.
  • Delkurs 3. Global ekonomi och lokal utveckling (7,5 hp) Delkursen introducerar ekonomi som centralt begrepp för att problematisera geografisk fördelning av resurser, välstånd och konsumtion. Fokus ligger på hur ekonomiska relationer kopplar samman skalnivåer, från den globala till den lokala i olika delar av världen. Inom delkursen behandlas samhällsomvandling utifrån sektoriella kategorier såsom jordbruk, industri och tjänster. Särskilt uppmärksammas frågor kring globala handelsföden, regional och lokal utveckling.
  • Delkurs 4. Befolkning, migration och städer (7,5 hp) Delkursen behandlar städers framväxt, bebyggelseutveckling, stadens struktur och markanvändning. Fokus ligger på människans roll, exempelvis genom att problematisera kategorier såsom genus, klass och etnicitet. Viktiga begrepp är befolkning, rörlighet, migration och segregering. Genom exkursion förenas de teoretiska kunskaperna med en praktisk verklighet.

Kandidatexamen i kulturgeografi

Genom att läsa våra fristående kurser kan du bygga din egen kandidatexamen i kulturgeografi. Exempel på hur du själv kan bygga en kandidatexamen i kulturgeografi:

År 1:

  • KGG101 Kulturgeografi, grundkurs (30 hp)
  • KGG210 Kulturgeografi, fortsättningskurs (30 hp)

År 2:

  • Valbara kurser om 60 hp -Möjlighet till utbytesstudier

 År 3:

  • Valbara kurser om 30 hp -Möjlighet till utbytesstudier
  • KGG310 Kulturgeografi, fördjupningskurs 30 hp

Samhällsplanering

Vi erbjuder även en rekommenderad studiegång för dig som vill jobba som samhällsplanerare. Mer information om rekommenderad studiegång för samhällsplanerare.

Arbetsmarknad

Kulturgeografi är ett brett ämne, vilket innebär att studenter efter sin utbildning har olika arbetsroller – alltifrån utredare inom såväl offentlig som privata sektorer till GIS-konsulter, projektledare, samhällsplanerare, handläggare och miljövårdsarbetare. Givetvis är arbetsplatserna lika varierande.

För mer information

http://gul.gu.se/public/cour...

Visa mer

Kursplan

KGG101

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Studievägledning

Tanja Feltsen, e-post: svl.es@handels.gu.se, telefon: 031-786 1407

Institution

Institutionen för ekonomi och samhälle
Box 625
40530 Göteborg
Besöksadress: Viktoriagatan 13


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?