Samhällsplanering - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samhällsplanering

Grundnivå | 60 hp | Kurskod: KGG40 | Hållbarhetsfokuserad

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kurspaketet ersätts av Samhällsplanering 1, 30 hp från hösten 2020.

Är du intresserad av hur samhällsutveckling, fysisk planering och människors vardagsliv hänger samman och kan påverkas i en mer hållbar riktning? Vill du ha praktiska verktyg och metoder för att arbeta med planering i offentlig och privat sektor? Då är samhällsplanering något för dig!

Samhällsplaneringen tar sikte på framtiden och lyfter frågor om hur samhällen kan utformas och organiseras för att möta behovet av en ekonomisk, social och ekologisk hållbar utveckling. Planering handlar om att omsätta mål och visioner till verklighet, och detta i en värld som förändras snabbt. Samhällsplanering kräver förmåga att göra avvägningar och prioriteringar mellan intressen och att sätta samman insikter från olika kunskapsområden. Utifrån ett demokratiskt perspektiv väcks också etiska och praktiska frågeställningar om hur samhällsplaneringen kan göras inkluderande, rättvis och samtidigt effektiv.

Kurspaketet består av kurserna KGG101 Kulturgeografi, grundkurs 30 hp och KGG210 Kulturgeografi fortsättningskurs 30 hp. Grundkursen läses den termin du antas på kurspaketet och fortsättningskursen läses terminen därefter.

Arbetsmarknad

Ett brett spektrum av arbetsgivare kommer att efterfråga din kompetens som samhällsplanerare. Den som läst samhällsplanering har kunskaper för kvalificerat samhällsplanerings- och utredningsarbete. Det kan handla om t.ex. kommunal översiktsplanering, stadsplanering, landsbygdsutveckling, trafikplanering och regionalt utvecklingsarbete samt analyser av olika slag. Inte minst kunskaper i geografiska informationssystem (GIS) är mycket efterfrågade på arbetsmarknaden.

Samhällsplanerare jobbar bl.a. som fastighetsutvecklare, planhandläggare, informatörer, näringslivsutvecklare, samhällsplanerare, strategisk samhällsplanerare, hållbarhetskoordinatorer, infrastrukturstrateger och koordinatorer. Deras arbetsgivare är kommuner, regionala aktörer, statliga myndigheter, samt privata konsultföretag med planeringsinriktning.

Innehåll

Utbildningen i Kulturgeografi med inriktning mot samhällsplanering (rekommenderad studiegång) varvar teori och praktik. Som samhällsplanerare förväntas du driva planering i projektform och samarbeta med personer med olika specialistkompetenser.

Bygg din kandidatexamen

År 1 - Kulturgeografiskt basår

 • KGG101 Kulturgeografi, grundkurs, 30 hp
 • KGG210 Kulturgeografi, fortsättningskurs, 30 hp

År 2 – Samhällsplanerarår

 • KGG160 Samhällsplanering. Risk, sårbarhet och resiliens, 15 hp
 • KGG132 Geografisk informations-hantering och analys 2, 7,5 hp
 • KGG133 Geografisk informations-hantering och analys 3, 7,5 hp
 • KGG140 Metoder för social hållbarhet i planeringen, 7,5 hp
 • KGG141 Kvantitativ planeringsmetodik, 7,5 hp
 • KGG950 Sustainable Urban Planning, 7,5 hp
 • KGG220 Fältkurs: Europeiska perspektiv på planering, 7,5 hp

 År 3 - Fördjupnings- och specialiseringsår

 • KGG142 Projektledning, 7,5 hp
 • KGG960 Scandinavian Planning Traditions, 7,5 hp
 • KGG230 Praktikkurs, 15 hp
 • KGG310 Kulturgeografi, fördjupningskurs, 30 hp

För mer information

http://es.handels.gu.se/avde...

Visa mer

Studievägledning

Tanja Feltsen, Tel: 031-786 1407, e-post: svl.es@handels.gu.se

Institution

Institutionen för ekonomi och samhälle
Box 625
40530 Göteborg
Besöksadress: Viktoriagatan 13


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?