Orientering och förflyttning vid synnedsättning eller blindhet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Orientering och förflyttning vid synnedsättning eller blindhet

Avancerad nivå | 20 hp | Kurskod: PDA204
HT 2020
33% Dag
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 30 maj 2021

Om kursen

PDA204 Orientering och förflyttning vid synnedsättning eller blindhet, 20 högskolepoäng
Orientation and Mobility in Vision Rehabilitation, 20 credits
Avancerad nivå / Second Cycle

Den här kursen uppmärksammar det internationellt erkända kunskapsområdet orientering och förflyttning vid synnedsättning eller blindhet. Kunskapsområdet inrymmer dels insatser som problematiserar det lärande som personen själv behöver genomföra för att självständigt kunna förflytta och orientera sig i kända och okända miljöer, dels samhälleliga insatser som riktas mot planering, arkitektur och formandet av en tillgänglig miljö. Kursen utgår från ett perspektiv där människa och miljö ses i samverkan. Utgångspunkt tas i personers levda liv och de förändringsprocesser som funktionsnedsättningen medfört avseende perception, existentiell problematik, sociala relationer och vardagligt aktivitetsutövande; alternativt situationen vid tidig funktionsnedsättning eller blindhet.

Kursen behandlar internationellt utarbetade tekniker som tillämpas för att personer med svår synnedsättning eller blindhet självständigt ska kunna förflytta och orientera sig i kända och okända miljöer. Kursens deltagare kommer själva att få lära sig dessa tekniker med användning av ögonbindel samt instruera i användning av teknikkäpp. Lärande och undervisning behandlas i relation till kulturella, sociala, psykologiska och existentiella aspekter, samt tar utgångspunkt i kroppens motorik, haptisk funktion och varseblivning, bl.a. ekolokalisering, samt sätts i ett sammanhang av habiliterings- och rehabiliteringsprocesser.

Kursen avser att förbereda för arbete med undervisning och stöd till personer som är i behov av att lära sig strategier och kompenserande tekniker för att självständigt kunna förflytta sig och hitta till olika platser. I kursen behandlas hur insatser till barn, unga, vuxna och äldre kan planeras och genomföras, samt hur varierande grad av synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättningar inverkar på möjlighet till självständig orientering och förflyttning. Samlat ger kursen grund till yrkesarbete inom specialpedagogik, habilitering och rehabilitering, såväl som till fördjupad teoretisk förankring inom kunskapsområdet.

Visa mer

Kursplan

PDA204

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Kandidatexamen eller motsvarande i arbetsterapi, fysioterapi, optometri, pedagogik, specialpedagogik, psykologi, socialt arbete eller omvårdnad. Minst 6 månaders erfarenhet av arbete med barn, unga, vuxna eller äldre med synnedsättning eller blindhet.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Studievägledare:
Malin Eliasson, tel: 031-786 22 84,
malin.eliasson@gu.se

Institution

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik
Box 300
40530 Göteborg
Besöksadress: Västra Hamngatan 25

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?