Hälsopsykologi - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hälsopsykologi

Grundnivå | 30 hp | Kurskod: PX1162
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 17 januari 2021

Om kursen

En utgångspunkt inom hälsopsykologin är det bio-psyko-sociala perspektivet där hälsa förstås som ett resultat av fysiska, psykologiska och sociala faktorer. I den här kursen får du lära dig hur olika psykologiska aspekter kan påverka vår fysiska hälsa, men också hur fysiska tillstånd kan inverka på vår psykiska hälsa. Utifrån hälsopsykologiska teorier tar vi oss an aktuella samhällsfrågor som alkohol- och tobaksvanor, fysisk aktivitet, hälsa och arbete, kostvanor och stress. Vi utforskar också olika möjligheter att främja hälsosamma vanor.

Kursen består av tre delkurser. I den första delkursen introduceras du till ämnet hälsopsykologi, ämnets historia, mätmetoder och centrala begrepp. Vi diskuterar även ojämlikhet utifrån ett hälsopsykologiskt perspektiv och du får träning i att granska mediernas hälsobudskap utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt.

I den andra delkursen behandlar vi olika hälsopsykologiska tillämpningsområden, hälsobeteenden som exempelvis fysisk aktivitet, kostvanor och sömn, samt stress sett ur ett livsloppsperspektiv. Centralt för den här delkursen är att med hjälp av befintliga teorier och aktuell forskning lära sig förstå individers beteenden, beteendeförändringar, stressutlösande faktorer och stresshantering.

I den tredje och sista delkursen får du möjlighet att fördjupa dig i en specifik samhällsaktuell hälsopsykologisk fråga. 

För mer information

http://psy.gu.se/utbildning/...

Visa mer

Kursplan

PX1162

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Studievägledning

Marie Lomberg, tel: 031-786 5544, e-post: marie.lomberg@psy.gu.se

Institution

Psykologiska institutionen
Box 500
40530 Göteborg
Besöksadress: Haraldsgatan 1

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?