Didaktiska forskningsinriktningar I - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Didaktiska forskningsinriktningar I

Avancerad nivå | 15 hp | Kurskod: DIM200

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kursen består av två delkurser om vardera 7,5 hp. Den första delkursen Perspektiv på undervisning och dess socialisering fokuserar mer generella perspektiv giltiga för all didaktik medan den andra delkursen Didaktisk specialisering I är inriktad mot ett innehållsspecifikt perspektiv inom allmän didaktik eller ämnesdidaktik.

Den första delkursen tar sin utgångspunkt i klassrummet, antingen utifrån ett allmändidaktiskt fokus eller med ett innehållsspecifikt ämnesdidaktiskt fokus. Genom studier av klassrumsforskning inom den inriktning de studerande väljer bearbetas aktuell forskning om elevers och lärares föreställningar, perspektiv på undervisning och lärande samt teorier om lärande. Utifrån historisk, nationell och internationell belysning fördjupas den studerandes kunskaper inom det didaktiska fältet avseende lärarprofessionalitet och didaktisk/ämnesdidaktisk kompetens, undervisningstraditioner inom svenskt utbildningssystem, kommunikation, lärande och socialisation.

Den andra delkursen behandlar aktuell forskning inom den valda didaktiska specialiseringen. Genom att genomföra en forskningsöversikt av artiklar av klassrumsforskning inom vald inriktning kartlägger den studerande det aktuella forskningsläget inom fältet och tränas i att värdera och analysera forskningsresultat med relevans för vald inriktning (allmän didaktik eller ämnesdidaktik med innehållsspecialisering). Analysen ska lyfta fram såväl vilka frågeställningar som är aktuella som vilka forskningsmetoder som kännetecknar det valda fältet. I delkursen ingår även att aktivt delta i den forskningsmiljö som bedriver forskning inom den inriktning den studerande valt, och i denna kommunicera sin kunskap om forskningsläget

Visa mer

Kursplan

DIM200

Studievägledning

Anna Carin Lindberg
Kontaktformulär
031 - 786 2190
Läroverksgatan 5

Institution

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession
Box 300
40530 Göteborg
Besöksadress: Läroverksgatan 15

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?