Kulturskolans didaktik 1 - Musik - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturskolans didaktik 1 - Musik

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: KSDI50 | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
25% Distans
Period: 31 augusti 2020 - 17 januari 2021
ANTAL FYSISKA TRÄFFAR: 2 av vilka 2 är obligatoriska.
Stängd GU-13704

Om kursen

Didaktik är konsten att lära ut ett visst ämne. Att kunna välja innehåll och undervisningsform som passar för olika elever och situationer och att kunna reflektera över varför. Att kunna organisera lärande inom musik är en efterfrågad kompetens hos många av landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola. 

Kursen vänder sig till dig som har den konstnärliga kompetensen och vill bygga på med den pedagogiska kunskap som behövs för kulturskolans verksamhet. Den vänder sig även till dig som arbetar inom kulturskolan och som behöver fortbildning och till dig som är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog.

Kursen ingår även som en del i kurspaketet Kulturskolepedagog, termin 1.

Utbildningens innehåll
Under kursen får du lära dig att planera och organisera läraktiviteter för barn och unga inom olika musikaliska uttryck. Vad ska läraktiviteterna innehålla, hur ska du och deltagarna genomföra dem? Du kommer också att öva på att formulera dig kring varför du gör de val du gör som pedagog. Målet är att du ska utveckla din förmåga att planera och organisera lärandeaktiviteter inom musik, med hög kvalitet och utifrån barns och ungas olika perspektiv, förutsättningar och erfarenheter. Vi kommer att fokusera på kulturskolans särskilda uppdrag, där barn och unga frivilligt deltar i lärande på sin fritid. Du kommer bland annat att få verktyg för undervisning i grupp, med utveckling och progression för deltagare i olika åldrar. Vi kommer att diskutera hållbarhet i lärande i relation till musikämnet utifrån ett normkritiskt perspektiv och vi sätter relevant pedagogisk forskning i relation till den praktiska verksamhet som är specifik för kulturskolan.

Undervisningens upplägg
Kursen ges på kvartsfart under hela terminen. Undervisningen sker till stor del på distans via nätbaserade föreläsningar som du tar del av när det passar dig samt nätbaserade workshops och seminarier som är schemalagda till dagtid. Vi kommer att ha gemensam kursintroduktion och examination. 

 

För mer information

https://konst.gu.se/utbildni...

Visa mer

Kursplan

KSDI50

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: 90 hp konstnärlig utbildning inom musikområdet på grund- och fortsättningsnivå eller motsvarande.

Urval: Urvalet baseras på arbetsprov. Rangordningen av arbetsprovet sker efter samlad bedömning av den sökandes konstnärliga förmåga samt personliga motivation för att gå utbildningen. Förtur (obs ej platsgaranti) ges till sökande som har påbörjat en utbildning i kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet. Dokumenterad pedagogisk erfarenhet är meriterande och måste i så fall styrkas som en del av arbetsprovet. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du på https://konst.gu.se/utbildning/kulturskoleklivet

Studievägledning

För ytterligare information om kursen innehåll kontakta Helena Wattström, helena.wattstrom@hsm.gu.se. Frågor om antagning och administrativa frågor besvaras på frikurs@hsm.gu.se eller av Utbildningsexpeditionen på tel. 031-786 40 20 (mån, tis och tor 10.00-12.30).

Institution

Högskolan för scen och musik
Box 210
40530 Göteborg
Besöksadress: Fågelsången 1


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?