Analytisk talteori - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Analytisk talteori

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: MMA340
VT 2021
50% Dag
Göteborg
Period: 18 januari 2021 - 24 mars 2021
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska
Öppnar 15 september GU-21752

Om kursen

Analytisk talteori är den del av talteorin som använder metoder från matematisk analys för att svara på frågor om heltal i allmänhet och primtal i synnerhet. Ämnet bröt sig loss som en självständig del av talteorin under 1800-talet då arbeten av bland andra Dirichlet och Riemann visade att metoder från komplex analys kan användas för att studera primtalens fördelning bland de naturliga talen. Trots att Riemann endast skrev en artkel på 10 sidor i analytisk talteori så har Riemanns idéer genomsyrat mycket av den forskning som har genomförts under de senaste 150 åren. Riemanns fundamentala insikt var att primtalens fördelning är intimt kopplad till en komplex funktion som har fått namnet Riemanns zetafunktion. Riemanns zetafunktion har sedan dess blivit grundligt studerad, inte minst i samband med den så kallade Riemannhypotesen som beskriver var zetafunktionens nollställen ska ligga.

I den här kursen kommer du att studera aritmetiska funktioner, Dirichlet serier, Riemanns zetafunktion och Dirichlets L-funktioner. Denna kunskap kommer du sedan använda för att bevisa primtalssatsen och primtalssatsen för aritmetiska följder som på olika sätt beskriver primtalens fördelning bland de naturliga talen.

För mer information

http://www.chalmers.se/sv/in...

Visa mer

Kursplan

MMA340

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Utöver grundläggande behörighet krävs kunskaper motsvarande MMG700 Analytiska funktioner. Kursen MMG100 Elementär talteori rekommenderas också, men är inte ett krav.

Urval: Platsgaranti

Studievägledning

svl.math@gu.se, tel: 031-772 3505

Institution

Institutionen för matematiska vetenskaper
41296 Göteborg

Besöksadress: Chalmers Tvärgata 3

Telefon: 0317721000

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?