Biologi 2 för gymnasielärare - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Biologi 2 för gymnasielärare

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: LGBI20

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kursen ingår i lärarprogrammet och vänder sig till de som behöver bredda/utöka sin behörighet i ämnet. Kursen ingår i det kurspaket som ger behörighet att undervisa på grundskolans årskurs 7-9 samt gymnasiet. De första delkurserna behandlar centrala biologiska fenomen såsom fotosyntes och förbränning. Vidare tas centrala ekologiska samband upp och mänsklig påverkan i form av exempelvis påverkan på vårt klimat. Den tredje delkursen behandlar ämnesdidaktik där teorier om undervisning och lärande med utgångspunkt i läraryrket integreras med ämneskunskaper inom biologin.

Delkurs 1 Växters form och funktion; fotosyntes och förbränning, 5 hp

Kursen behandlar cellens fysiologi med särskild inriktning mot energigivande processer som fotosyntes, aerob och anaerob respiration samt fermentering. I kursen ingår också en beskrivning av andra viktiga funktioner hos växter och dessa funktioners koppling till växters form och uppbyggnad.

Delkurs 2 Ekosystem och kretslopp, 7.5 hp

Kursen tar upp teorier som förklarar utbredning av olika arter med tonvikt på de nordiska vegetationstyperna. Här ingår också att lära sig känna igen och kunna identifiera de vanligaste växterna och djuren i vår omgivning. Samspelet mellan individer och samhälle ur ett ekologiskt perspektiv där även människans roll och påverkan ingår kommer att tas upp. Inom miljöekologin behandlas t.ex. globala miljöförändringar och resursutnyttjande samt olika typer av naturvård.

Delkurs 3. Ämnesdidaktik, 2.5 hp

Delkursen behandlar forskningsfältet "Utbildning för hållbar utveckling" i ett internationellt och nationellt perspektiv. Ämnesdidaktikens grundfrågor "varför, vad och hur" ställs i relation till kursens innehåll: speciellt lärande och undervisning i/om ekologi, fotosyntes/respiration, hållbar utveckling samt levande organismer i och utanför klassrummet.

För mer information

http://www.science.gu.se/bio...

Visa mer

Kursplan

LGBI20

Studievägledning

Peter Gulz, 031-7862524 eller 031-7862526 education@biology.gu.se

Institution

Institutionen för biologi och miljövetenskap
Box 463
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 18

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?