Det globala klassrummet - introduktionskurs i svenska som andraspråk för undervisning i åk 7-9 - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Det globala klassrummet - introduktionskurs i svenska som andraspråk för undervisning i åk 7-9

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: SAU107

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kursen syftar till att ge dig som undervisar i olika ämnen i åk 7-9 en introduktion till svenska som andraspråk. I kursen utgår vi från kursdeltagarnas yrkeserfarenhet och synliggör och berör frågeställningar om normer och värderingar, religioner och kulturer, etnicitet och identitet samt socialisation och genus. Vi fokuserar också på migrationsprocesser ur ett samhälls- och individperspektiv, kulturbegrepp och attityder varvid vi diskuterar språkets roll som identitetsskapare. Innehållet i kursen tar avstamp i didaktiska överväganden som du som lärare ställs inför i en språkligt och kulturellt heterogen skolmiljö och vi diskuterar de speciella förutsättningar som utmärker undervisning i mångkulturella miljöer och lärande på ett andraspråk. Vidare diskuterar vi olika förhållningssätt som skolan och pedagogisk personal kan uppvisa i arbetet med flerspråkiga elever varvid vi tar upp vikten av kartläggning. Kursen behandlar även andraspråksutveckling och vi betonar sambandet mellan språkutveckling och kunskapsutveckling. I samband därmed belyser vi modersmålets betydelse för andraspråksutvecklingen och vikten av studiehandledning på modersmålet. I kursen diskuterar vi också hur olika språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt kan användas i undervisningen för att stärka flerspråkiga elevers lärande.

För mer information

https://svenska.gu.se/utbild...

Visa mer

Kursplan

SAU107

Studievägledning

Susanne Eklöf Brunnander
Kontaktformulär
Renströmsgatan 6

Elisabeth Andersson
Kontaktformulär
031 - 786 4469
Renströmsgatan 6

Eléni Katsogiannos
Kontaktformulär
031 - 786 5093
Renströmsgatan 6, vån 3

Institution

Institutionen för svenska språket
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://utbildning.gu.se/kurser/kurs_information/?feedbackForm=true&returnAddress=http%3A%2F%2Futbildning.gu.se%2Fkurser%2Fkurs_information%2F%3Fprint%3Dtrue%26courseid%3DSAU107&recipientName=Pontus+Sund%E9n&encodedEmail=am9yZ2VuLm9sdW5kQGd1LnNl&courseid=SAU107
Utskriftsdatum: 2020-08-08