Introduktion till spelvetenskap - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Introduktion till spelvetenskap

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: TIA248
HT 2020
50% Dag
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 1 november 2020
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska

Om kursen

Spel har varit en del av mänsklig kultur sedan urminnes tider. De har utvecklats till många olika former och för många olika målgrupper, inte minst sedan introduktionen av datorspel. Kursen ger en överblick av spel i alla dess former samt teoretiska begrepp och ramverk för att analysera spel.

Kursen är uppdelad i fem olika på varandra byggande delmoment som betraktar olika former av spel och olika perspektiv på spelande. Den första delen ser på spel som system och fokuserar på brädspel och kortspel samt introducerar allmänna begrepp för att beskriva spel och spelande. Nästa del övergår till att se på hur spelare uppfattar och lever sig in i spelande, och använder sig av rollspel och lajvspel för att lyfta fram spelarupplevelsen som ett betraktningsfokus. Den tredje delen belyser olika mediers påverkan på spel och spelande genom att fokusera på datorspel och onlinespel. Den näst sista delen undersöker hur gränserna mellan spel och andra aktiviteter kan bli otydliga genom speldesign eller genom användandet av olika former av teknologier. Den sista delen ser på användandet av spel för andra ändamål än att underhålla, till exempel för att kritisera, påverka, eller lära ut. 

Varje del introducerar teoretiska begrepp och ramverk genom akademiska texter och bygger på de tidigare delarna.

Visa mer

Kursplan

TIA248

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Kandidatexamen om 180 hp eller 60 hp i huvudområdet datavetenskap. Språkkunskaper motsvarande Engelska 6/Engelska B.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

E-post: svl@cse.gu.se, tel: 031-772 1071

Institution

Institutionen för data- och informationsteknik
41296 Göteborg

Besöksadress: Rännvägen 6 B

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?