Kulturgeografi, grundkurs - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturgeografi, grundkurs

Grundnivå | 30 hp | Kurskod: KGG101 | Hållbarhetsfokuserad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 17 januari 2021
Kommentar: Kursen är inställld och kommer inte att starta ht 2020.
Inställd 2020-04-15

Om kursen

Kursen ersätts av kurserna KGG102, KGG103, KGG104 och KGG105 eller kurspaketet Samhällsplanering 1 hösten 2020.

Kulturgeografi ger dig kunskaper om den geografiska fördelningen av utvecklingsresurser i olika rumsliga perspektiv, globalt, nationellt och lokalt. Problematiseringen fokuserar på hur globala utvecklingstrender påverkar länder och platser samt hur resursfördelningen ser ut i olika perspektiv, globalt/lokalt och stad/land. Sambanden mellan befolkningens och näringslivets lokalisering och den rumsliga organisationen studeras land- och regionvis. Du studerar också om hur olika former av offentliga styrmedel kan påverka resursernas fördelning. Läs mer om kuturgeografi på avdelningens hemsida.

Innehåll

Kursen består av fyra delkurser.

  • Delkurs 1. Kulturgeografiska grunder (7,5 hp) Delkursen ger en introduktion till kulturgeografins grundläggande begrepp och ämnets karaktär. Dessutom introduceras geografiska metoder genom praktiska övningar i fält.
  • Delkurs 2. Miljö och fysisk planering (7,5 hp) Delkursen behandlar miljöfrågor och planering ur ett geografiskt perspektiv. Såväl flöden av ämnen som användningen av mark och vatten behandlas. Fokus ligger på samhällets miljöarbete på olika nivåer samt på planering och resurshushållning. Metoder för fysisk planering och miljöplanering introduceras. I delkursen ingår praktiska övningar som kopplar samman komplexa frågeställningar med aktuella problem.
  • Delkurs 3. Global ekonomi och lokal utveckling (7,5 hp) Delkursen introducerar ekonomi som centralt begrepp för att problematisera geografisk fördelning av resurser, välstånd och konsumtion. Fokus ligger på hur ekonomiska relationer kopplar samman skalnivåer, från den globala till den lokala i olika delar av världen. Inom delkursen behandlas samhällsomvandling utifrån sektoriella kategorier såsom jordbruk, industri och tjänster. Särskilt uppmärksammas frågor kring globala handelsföden, regional och lokal utveckling.
  • Delkurs 4. Befolkning, migration och städer (7,5 hp) Delkursen behandlar städers framväxt, bebyggelseutveckling, stadens struktur och markanvändning. Fokus ligger på människans roll, exempelvis genom att problematisera kategorier såsom genus, klass och etnicitet. Viktiga begrepp är befolkning, rörlighet, migration och segregering. Genom exkursion förenas de teoretiska kunskaperna med en praktisk verklighet.

Kandidatexamen i kulturgeografi

Genom att läsa våra fristående kurser kan du bygga din egen kandidatexamen i kulturgeografi. 

För mer information

http://gul.gu.se/public/cour...

Visa mer

Kursplan

KGG101

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Studievägledning

Tanja Feltsen, e-post: svl.es@handels.gu.se, telefon: 031-786 1407

Institution

Institutionen för ekonomi och samhälle
Box 625
40530 Göteborg
Besöksadress: Viktoriagatan 13


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://utbildning.gu.se/kurser/kurs_information/?courseId=KGG101
Utskriftsdatum: 2020-08-07