Kulturskolepedagog, didaktik och praktik 1, inriktning Musik - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturskolepedagog, didaktik och praktik 1, inriktning Musik

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: KSM12 | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
50% Distans
Period: 31 augusti 2020 - 17 januari 2021
ANTAL FYSISKA TRÄFFAR: 3 av vilka 2 är obligatoriska.
Stängd GU-13768

Om kursen

Att kunna organisera lärande inom musik är en efterfrågad kompetens hos många av landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola. Utbildningen vänder sig till dig som redan har den konstnärliga kompetensen och som vill bygga på med pedagogisk kunskap relevant för kulturskolan. Den vänder sig även till dig som redan arbetar inom kulturskolan och som behöver fortbildning och till dig som är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog. 

KSM12 är ett paket av fristående kurser som innebär en termins halvtidsstudier. Kurspaketet är en del av utbildningen Kulturskolepedagog som är på totalt 90 hp (motsvarande tre terminers helfartsstudier). Kurspaketet ges med flera konstnärliga inriktningar, du kan läsa på helfart, halvfart eller plocka enstaka kurser. Läs mer om vilka inriktningar som finns och om att läsa enstaka kurser.

KSM12, 15 hp omfattar kurserna

  • KSDI50, Kulturskolans didaktik 1- Musik, 7,5 hp
  • KSPR50, Praktik i Kulturskolan - Musik 7,5 hp

Utbildningens innehåll

Utbildningen utgår från kulturskolans särskilda uppdrag, där barn och unga frivilligt deltar i lärande på sin fritid och vi ställer relevant pedagogisk forskning i relation till den praktiska verksamhet som är specifik för kulturskolan. Du får lära dig att planera och organisera läraktiviteter för barn och unga inom musik, med hög konstnärlig kvalitet. Att kunna välja innehåll och form som passar för olika elever och situationer och att kunna reflektera över varför. Du kommer att få verktyg för undervisning i grupp, med utveckling och progression för deltagare i olika åldrar, och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar.

Under terminen kommer du också att ha praktik på en kulturskola där du under handledning av  verksamma pedagoger är med och planerar, organiserar och leder aktiviteter utifrån din specifika konstnärliga kompetens. Du kommer att ha en handledare på  praktikplatsen och vi kommer under kursens gång ha seminarier där du och de andra studenterna reflekterar kring och delar erfarenheter från praktiken med varandra.

Göteborgs universitet har ett samarbete med kommuner som gör att vi kan erbjuda praktikplatser hos många kulturskolor inom Västra Götalandsregionen. Om du behöver ha en praktikplats i någon annan region behöver du själv ta ansvar för att tillsammans med universitetet ta fram den. Universitetet kommer också att behöva godkänna den.

Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på praktikplatser. Vissa verksamheter kan också kräva att du visar utdrag ur belastningsregistret.

Undervisningens upplägg

De två kurserna löper parallellt under hela terminen, båda på kvartsfart (vilket sammantaget blir halvtids studietakt).

Praktiken gör du på din praktikplats, övrig undervisning sker till största delen på distans i form av nätbaserade föreläsningar som du kan ta del av när det passar dig samt nätbaserade workshops och seminarier som är schemalagda till dagtid, och som du deltar i på distans. Vi kommer att ha gemensam kursintroduktion och examination.

 

För mer information

https://konst.gu.se/utbildni...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: 90 hp konstnärlig utbildning inom musikområdet på grund- och fortsättningsnivå eller motsvarande.

Urval: Urvalet baseras på arbetsprov. Rangordningen av arbetsprovet sker efter samlad bedömning av den sökandes konstnärliga förmåga samt personliga motivation för att gå utbildningen. Förtur (obs ej platsgaranti) ges till sökande som har påbörjat en utbildning i kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet. Dokumenterad pedagogisk erfarenhet är meriterande och måste i så fall styrkas som en del av arbetsprovet. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du på https://konst.gu.se/utbildning/kulturskoleklivet

Studievägledning

För ytterligare information om kursen innehåll kontakta Helena Wattström, helena.wattstrom@hsm.gu.se. Frågor om antagning och administrativa frågor besvaras på frikurs@hsm.gu.se eller av Utbildningsexpeditionen på tel. 031-786 40 20 (mån,tis och tor 10.00-12.30).

Institution

Högskolan för scen och musik
Box 210
40530 Göteborg
Besöksadress: Fågelsången 1


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://utbildning.gu.se/kurser/kurs_information/?courseid=KSM12
Utskriftsdatum: 2020-08-06