Djuretik - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Djuretik

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: PFK010 | Hållbarhetsrelaterad

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Djuretik är en kurs i filosofi som tar upp flera olika teorier vilka föreslår svar på frågor om hur vi bör handla när det gäller djur.

Kan det till exempel vara berättigat att bedriva jakt? Eller att skilja kalvar från korna för att kunna producera mejeriprodukter till människor? Borde vi alla äta vegetariskt? Under vilka omständigheter, om några, skulle medicinska djurförsök kunna berättigas?

De djuretiska teorierna ger också svar på frågor som rör djurs position i etiska resonemang, såsom frågan om djur har moralisk status. Kan djur ha rättigheter? Och i så fall, vilka rättigheter? Vid jämförelser, hur ska vi då skatta djurs lycka och lidande jämfört med människors? Kursen tar även upp teorier som rör djurs plats i samhället, skulle djur till exempel kunna vara medborgare? Skulle de kunna vara rättssubjekt?

Ytterligare teorier handlar om relationerna mellan människor och djur, samt om den maktasymmetri som dessa relationer ofta verkar innebära.

Utöver presentation av det breda området djuretik får du som student också tillfälle att fördjupa dig i någon djuretisk frågeställning utifrån ditt eget val.

Visa mer

Kursplan

PFK010

Studievägledning

Peter Johnsen
Kontaktformulär
031 - 786 5213
Renströmsgatan 6

Institution

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://utbildning.gu.se/kurser/kurs_information/?feedbackForm=true&returnAddress=http%3A%2F%2Futbildning.gu.se%2Fkurser%2Fkurs_information%2F%3FsiteMap%3Dtrue%26courseid%3DPFK010&recipientName=Pontus+Sund%E9n&encodedEmail=cG9udHVzLnN1bmRlbkBndS5zZQ&courseid=PFK010
Utskriftsdatum: 2020-07-13