Introduktion till offentlig förvaltning - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Introduktion till offentlig förvaltning

Grundnivå | 30 hp | Kurskod: FH1109 | Hållbarhetsrelaterad
VT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 20 januari 2020 - 7 juni 2020
Stängd GU-27103
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 17 januari 2021

Om kursen

Den offentliga sektorn är en komplex och spännande arbetsplats. Som framtida professionell tjänsteman i offentlig tjänst behöver du kunna se förvaltningen ur ett flervetenskapligt perspektiv för att förstå din roll. I kursen problematiseras därför förvaltningens roll som ett politiskt, ekonomiskt och lagstyrt system med teorier hämtade från statsvetenskap, organisationsteori, företagsekonomi, och juridik.
Kursen omfattar tre delvis integrerade delkurser. I delkurs 1 (Politik och juridik) behandlas förvaltningens roll i det svenska statsskicket med särskilt fokus på demokratiska och institutionella aspekter. Den svenska konstitutionen och förvaltningsmodellen presenteras i ett komparativt perspektiv. Förvaltningsrätt och regler för offentlighetsprincipen introduceras. Relationen mellan den demokratiskt valda politiska makten och förvaltningen problematiseras och betydelsen av etik, makt, mångfald, kön och likabehandling lyfts fram.

I delkurs 2 (Organisation) lär du dig perspektiv och begrepp som kan användas för att diskutera och analysera offentliga organisationer. Klassiska teorier om byråkrati och administration lyfts fram, liksom moderna utvecklingstrender som New Public Management och hållbar utveckling. Centrala organisationsteoretiska teman presenteras, som till exempel struktur, kultur, identitet, ledarskap, makt och strategi.

Delkurs 3 (Förvaltningsekonomi) behandlar hur ekonomi används som styrinstrument i förvaltningen. Du ges praktiska färdigheter och teoretiska förhållningssätt kring finansiell redovisning och ekonomistyrning. Ekonomistyrning problematiseras som resultat av politiska och organisatoriska val. Olika ekonomistyrningsinstrument presenteras, särskilt hur budgetrapporter produceras och används. Grundläggande ekonomiska begrepp och metoder för finansiell redovisning introduceras för att möjliggöra en förståelse för hur finansiella rapporter produceras och används.

För mer information

http://www.spa.gu.se

Visa mer

Kursplan

FH1109

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Matematik B, Samhällskunskap A eller Matematik 2a/2b/2c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 5/A5).

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Studievägledning

Kristina Ahlström, e-post: studievagledning@spa.gu.se

Institution

Förvaltningshögskolan
Box 712
40530 Göteborg
Besöksadress: Sprängkullsgatan 19


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?