Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ledarskap inom offentliga organisationer

Avancerad nivå | 15 hp | Kurskod: FH2203 | Hållbarhetsrelaterad
VT 2018
100% Dag
Göteborg
Period: 22 mars 2018 - 3 juni 2018
Stängd GU-27152
HT 2018
100% Dag
Göteborg
Period: 7 november 2018 - 20 januari 2019
Öppnar 15 mars GU-17153

Om kursen

Kursen Ledarskap inom offentliga organisationer (15 hp) handlar om offentliga organisationers särart i förhållande till andra slags organisationer. Efter denna kurs får du en bra teoretisk uppfattning om över- och underordning i offentliga organisationer som är synlig på statens-, regionens- och kommunalnivån. Dessa tre nivåer utgör offentlig förvaltnings tre dimensioner, därav varje av dem har sitt eget ansvarsområde och styrs med egen logik.

Obligatorisk kurslitteratur utgör en samling av artiklar, böcker och bokkapitel som förmedlar viktiga teorier och teoretiska modeller inom sex teman: (1) ledarskapsroller med fokus på politiskt ledarskap, (2) tjänstemannaroller som tar hänsyn till management, chefskap på olika nivåer och vanliga tjänstemän, (3) medarbetarskap som handlar om hur medarbetare hanterar relationen till arbetsgivare och till övriga medarbetare, (4) intersektionalitet som förklarar en dynamisk relation mellan t.ex. kön, etnicitet, klass, sexualitet o.s.v. och som sammanlagt betonar olika socialt organiserade principer som påverkar människors liv, (5) att leda förändring; detta tema tydliggör att organisationer befinner sig i en ständigt pågående förändring, vilket utgör särskilda utmaningar för ledare samt tjänstemän, och (6) ledarskap och hållbar utveckling betonar ledarskapets ytterligare utmaningar i detta bemärkelse.

Du lär dig inte förgäves de teoretiska kunskaperna. Under kursens gång omvandlar du teorier eller modeller till din teoretiska verktygslåda som tillåter dig att samla empiriska data från verkligheten eller presentera utvalda data (scener) från filmer/litteratur. Du är förväntad att analysera, tolka och diskutera data med hjälp av teorier att visa ditt kritiska förhållningssätt i förhållande till teorins/modellens förmåga att tolka och förklara det studerade verkliga respektive fiktiva fallet.

Denna kurs utgör en bra teoretisk men också metodologisk förberedelse för dig som kommer att skriva en masteruppsats.

För mer information

http://www.spa.gu.se

Visa mer

Kursplan

FH2203

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Kandidatexamen omfattande 180 hp inom samhällsvetenskapliga utbildningsområden eller motsvarande svensk eller utländsk examen. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Urval: Högskolepoäng utan maxgräns

Studievägledning

Malgorzata Erikson, e-post: studievagledning@spa.gu.se

Kursen ges vid

Förvaltningshögskolan
Box 712
40530 Göteborg
Besöksadress: Sprängkullsgatan 19


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:07

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?