Journalistiskt berättande i text och bild - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Journalistiskt berättande i text och bild

Grundnivå | 30 hp | Kurskod: JU1404
VT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 20 januari 2020 - 7 juni 2020
Stängd GU-27200

Om kursen

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om det journalistiska berättandet och vill utveckla ditt språk i text och bild. Fokus ligger på digital publicering.

Kanske använder du redan i dag journalistiska verktyg i din vardag, men vill få fördjupad kunskap i olika berättargenrer och hur text och bild kan samspela.

Alldeles oavsett bakgrund förutsätter kursen att du har goda kunskaper i det svenska språket och har god förmåga att uttrycka dig i skrift.

På den här kursen kommer du exempelvis att få skriva och fotografera, arbeta med reportage, personporträtt och andra genrer inom berättande journalistik.

Fokus ligger på det längre formatet och gestaltning och du får arbeta med att producera och kombinera journalistisk text och bild till en helhet.

Du tar del av journalistiska klassiker och lär dig mer om det längre formatets och bildens betydelse och utveckling inom journalistiken, såväl i Sverige som internationellt.

Undervisningen består av föreläsningar, workshops, kreativa övningar, grupparbeten, seminarier och till stora delar självständigt arbete.

Du blir inte journalist genom att gå kursen. Är du intresserad av att utbilda dig till journalist, är du välkommen att söka JMG:s treåriga kandidatprogram (https://jmg.gu.se).

Mer information
Journalistiskt berättande i text och bild är en fristående kurs på 30 hp. Kursen är på helfart. Undervisningen sker dels på campus (flera gånger i veckan), dels på distans och i digital miljö. I kursen ingår moment som bygger på att studenten själv har tillgång till dator, kamera samt smartphone eller läsplatta.

Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet

Länk till kursplan

Delkurser
Journalistiskt berättande i text och bild består av tre delkurser som delvis ges parallellt:

1.  Journalistiskt berättande – text (13,5 hp)
Här får du skriva olika sorters journalistiska texter såsom reportage, personporträtt och andra personligt hållna texter som krönikor och kåserier.

2.  Journalistiskt berättande – foto (13,5 hp)
Under delkursen jobbar du med olika genrer såsom porträttbilder, bilder till reportage etc. Digital bildbehandling ingår.

Under delkurs 1 och 2 får du ta del av svensk och internationell journalistik, såväl ny som klassisk och diskutera och analysera dem tillsammans i mindre grupper.

3.  Lagar och etik, källkritik (3 hp)
I kursen får du grunderna i de lagar och regler som gäller vid publicering samt verktyg för att kunna värdera källor.

För mer information

https://jmg.gu.se/

Visa mer

Kursplan

JU1404

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Studievägledning

Daniel Mårtensson

Tel 031 786 1183

E-post daniel.martensson@jmg.gu.se

Fakultet

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation
Box 710
40530 Göteborg
Besöksadress: Seminariegatan 1 B

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?