Dysfagi - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Dysfagi

Avancerad nivå | 5 hp | Kurskod: LP7750 | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
75% Dag
Göteborg
Period: 2 november 2020 - 29 november 2020
Stängd GU-10252

Om kursen

Kursen omfattar fördjupade kunskaper om sväljningsstörningar hos barn, ungdomar och vuxna.
(1) Dysfagi hos barn/ungdomar - Patientgrupper: dysfagi till följd av prematuritet, hjärt-lung påverkan, neurologisk eller neuromuskulär sjukdom/skada, strukturella avvikelser, funktionsnedsättningar i mag-tarmkanalen eller annan sjukdom som påverkar allmäntillståndet. Undervisningen är huvudsakligen inriktad på (evidensbaserad) diagnostik och behandling av barns sug- och sväljförmåga, orala sensomotoriska utveckling och ätutveckling men tar även upp frågor som berör logopedrollen i förhållande till teamet, familjerna och övriga som är involverade i behandlingen. Etiska övervägande som man kan ställas inför som behandlande logoped kommer att beröras.
(2) Dysfagi hos vuxna - Patientgrupper: vuxna med dysfagi till följd av neurologisk eller neuromuskulär sjukdom/skada, huvud-hals cancer, trakeostomi och komplex multisjuka patienter. Undervisningen är huvudsakligen inriktad på evidensbaserad bedömning, diagnostik och åtgärd efter (a) klinisk sväljbedömning, (b) logopedassisterad videoradiografi (VRG), och (c) fiberoptisk undersökning av sväljning (FUS), d.v.s. evidensbaserad tolkning av dessa för lämplig (logopedisk) åtgärd. Diskussion angående evidens och motivering för intervention och rehabilitering vid dysfagi kommer att ingå. Teamsamarbete och etiska frågor tas upp också.

Möjlighet att fokusera på barn- eller vuxendysfagi kommer att ges.

Visa mer

Kursplan

LP7750

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Godkänt på grundnivå i logopedi (69 hp), samt i allmän och speciell medicin (25 hp) (LP0240 Anatomi 5 hp, LP0230 Fysiologi 5 hp, LP2230 Barnmedicin 6 hp, LP3330 Neurologi och psykiatri 6 hp, Öron-näs-halssjukdomar 3 hp), lingvistik (45 hp) och psykologi (30 hp) som t ex ges på termin 1-5 på logopedprogrammet vid Göteborgs universitet eller motsvarande.

Urval: Högskolepoäng utan maxgräns

Studievägledning

Liza Bergström, liza.bergstrom@gu.se

Institution

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi
Box 430
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 11-13


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?