Litteraturkritik - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Litteraturkritik

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: LV1222
HT 2020
50% Dag
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 17 januari 2021

Om kursen

Kursen ger en historisk, teoretisk och praktisk orientering i det litterära kritikerfältet. Du får öva litteraturkritiskt skrivande och delta i textsamtal för att utveckla din egen kompetens som recensent och debattör. Kursen tränar dig i redaktionella uppgifter som att redigera, korrekturläsa och ge konstruktiv respons på andras texter. Kursen ges på halvfart under höstterminen och ingår i den rekommenderade studiegången Redaktionell praktik (180 hp). Kursen kan även läsas fristående.

I centrum för utbildningen Redaktionell praktik 180 hp står redaktören som roll, funktion och praktik. Studiegången består av Grund- och Fortsättningskurs i Litteraturvetenskap (termin ett och två). Kurserna ger kunskaper om litteraturens genrer och historia från antiken till våra dagar och tränar dig i att analysera olika litterära texter, från sonetter till bloggar. Du får också träning i teori och metod och akademiskt skrivande. Andra året av utbildningen har ett speciellt fokus på redaktionellt arbete. Du får en historisk och teoretisk orientering i det litterära kritikerfältet och får själv öva litteraturkritiskt skrivande (termin tre). Vidare studeras litteraturens offentligheter där du får inblickar i kulturpolitik och olika stödverksamheter och får reflektera över redaktörs- och författarrollernas funktion och förändring. År två avslutas med att studenterna genomför, redovisar och utvärderar ett projektarbete i form av en litterär produkt eller ett evenemang (termin fyra). Studiegången Redaktionell praktik avslutas med Fördjupningskursen i litteraturvetenskap där man skriver ett examensarbete (termin fem) samt arbetsplatspraktik på redaktion, bildningsförbund, kulturinstitution eller liknande (termin sex).

Den som följer en rekommenderad studiegång måste själv söka varje enskild kurs. Den som inte vill läsa hela utbildningen kan ta flertalet kurser som fristående.

Viktig tilläggsinformation 2020-03-16 inför höstterminen 2020 mot bakgrund av coronapandemin: om undervisning och examination på campus inte kan genomföras kommer kursen att ges online istället.

För mer information

https://canvas.gu.se/search/...

Visa mer

Kursplan

LV1222

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundkurs och fortsättningskurs i litteraturvetenskap 60 hp eller på varandra byggande kurser om 90 hp i något av de moderna språkämnena med litterär inriktning.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Camilla Brudin Borg, 031-786 4580, studiev.litt@lir.gu.se

Institution

Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?