Vad är sociologi? Introduktion till sociologi med särskild relevans för läraryrket och skolmiljön - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är sociologi? Introduktion till sociologi med särskild relevans för läraryrket och skolmiljön

Grundnivå | 2.5 hp | Kurskod: SC1604

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kursen vänder sig till dig som är ämneslärare och undervisar i ämnet sociologi på gymnasiet, och till dig som undervisar i samhällskunskap och andra samhällsvetenskapliga kurser/ämnen i gymnasium och grundskola där sociologiska perspektiv ingår.

Kursen erbjuder möjlighet för verksamma lärare att fördjupa och uppdatera sina kunskaper med aktuell forskning inom ämnesområdet sociologi. Kursens innehåll relateras väl till läraryrket, undervisning i skolan och ger möjlighet till fördjupad analys och behandling av aktuella samhällsfrågor utifrån sociologisk teoribildning och forskning.

Denna kurs ger en introducerande orientering i sociologins grundfrågor, viktigare teoretiska perspektiv och vanliga förklaringstyper. Den tillhandahåller därmed en grund för övriga fortbildningskurser i sociologi med relevans för läraryrke och skolmiljö. Tre teman tas upp: 1) relationen mellan individ och samhälle och hur denna förstås utifrån olika teoretiska perspektiv, 2) makt och motstånd, samt 3) dagens samhälle och aktuella förändringsprocesser. Presentation av nyare forskning blandas med klassisk och modern teori. Under kursens gång konkretiseras dessa övergripande teoretiska teman genom att knytas an till forskningsetik och problem i skolans värld. Förmåga till samhällsanalys och kritiskt tänkande tränas genom uppgifter med problemlösande inslag.

Kursen ingår i kurspaket med fyra kurser på 2,5 hp vardera. Kursernas innehållsliga teman och uppläggning är utvecklat i samverkan med verksamma sociologi- och samhällskunskapslärare.

För mer information

http://socav.gu.se/utbildnin...

Visa mer

Kursplan

SC1604

Studievägledning

Maria Jansson (kursadministratör)  maria.jansson@socav.gu.se  031 - 786 4824

Viktoria Holm (studievägledare)  viktoria.holm@socav.gu.se  031 - 786 4796

Fakultet

Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Box 720
40530 Göteborg
Besöksadress: Skanstorget 18

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?