Familj och migration - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Familj och migration

Grundnivå | 10 hp | Kurskod: SQ4242
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 13 oktober 2020

Om kursen

Kursen behandlar migrerade familjers livsvillkor och sociala sammanhang och hur dessa påverkas av juridiska, politiska och kulturella faktorer. Teoretiska perspektiv som används för att analysera livsvillkor och utveckla ett professionellt förhållningsätt inkluderar makt utifrån ett intersektionellt perspektiv samt, transnationalism, antirasistiskt perspektiv och teori om erkännande. 

Konkret omfattar kursen områdena familj, migration, asylprocessen, modeller för det mångkulturella samhället, mottagningssystem för nyanlända i Sverige, arbetsmarknad och välfärd, processer av erkännande/icke erkännande, transnationella familjer och ett transnationellt perspektiv i socialt arbete, ett intersektionellt och antirasistiskt perspektiv på handling i och för socialt arbete och olika perspektiv på våld i nära relationer. Några nedslag på temat familj & migration görs: Traumamedveten omsorg riktade till flyktingbarn som upplevt trauman, familj över gränser, ensamkommande barns erfarenheter och insatser riktade mot denna grupp samt socialt arbete med papperslösa och dess livsvillkor utifrån en osäker rättslig status/rättslöshet.

Moment inkluderar: barnavårdsutredning med särskild fokus på migrerade barns livsvillkor, träning på att applicera ett anti-rasistiskt perspektiv på det sociala arbetet samt att applicera erkännande teori för att förstå migrerade individers och familjers livsvillkor och som redskap för handling för ett ökat erkännande på indivd- grupp- och strukturell nivå.

En utgångspunkt är att handlingsstrategier och bemötande av människor styrs av hur ett fenomen/problem konstrueras och av hur människor kategoriseras på både en mikro-, meso- och makronivå. Under kursen ges möjligheter att omsätta teori i konkreta handlingsförslag genom intervjuuppgifter och studiebesök, obligatoriska skriftliga och muntliga redovisningar, diskussioner under seminarier och föreläsningar samt i en skriftlig individuell examinationsuppgift.

Undervisningen sker framförallt i form av klassföreläsningar, i viss mån i föreläsningar i storgrupp, litteraturstudier, intervjuer och studiebesök, grupparbeten, seminarier och övningar (se under former av bedömning). Ett aktivt deltagande i mindre arbetsgruppers förberedelser och skriftliga och muntliga presentationer och kommentatorskap av andra arbetsgruppers arbeten vid seminarier är obligatoriskt. 

För mer information

http://socwork.gu.se/utbildn...

Visa mer

Kursplan

SQ4242

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: För att vara behörig till kursen krävs att den studerande genomgått termin 1 och termin 2 samt kursen Det sociala arbetets teorier, metoder och etik, SQ4131, enligt utbildningsplan för socionomprogrammet vid Göteborgs universitet, med godkänt resultat eller har motsvarande kunskaper genom andra utbildningar samt yrkeserfarenhet. Från VT19 gäller följande krav: Godkänt resultat från kurser SQ4111 Socialt arbete, 30 hp, SQ4122 Juridik för det sociala arbetet, 15 hp och SQ4131 Det sociala arbetets teorier, metoder och etik, 15 hp, enligt utbildningsplan för socionomprogrammet vid Göteborgs Universitet eller har motsvarande kunskaper genom godkända studier om minst 60 hp inom närliggande område samt relevant yrkeserfarenhet.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Tina Bergendahl: studievagledning@socwork.gu.se

Institution

Institutionen för socialt arbete
Box 720
40530 Göteborg
Besöksadress: Sprängkullsgatan 25

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?