Masteruppsats i svenska som andraspråk - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masteruppsats i svenska som andraspråk

Avancerad nivå | 15 hp | Kurskod: SSA230
VT 2021
50% Distans
Period: 18 januari 2021 - 6 juni 2021
Öppnar 15 september GU-25555

Om kursen

Kursinnehåll:
Kursen SSA230, Masteruppsats i svenska som andraspråk, syftar till att leda fram till en uppsats på avancerad nivå i svenska som andraspråk. Kursen omfattar aktivt deltagande i arbetet inom seminariegrupper samt en självständig och teoretiskt förankrad undersökning av ett vetenskapligt problem inom ämnesområdet svenska som andraspråk. Resultaten av undersökningen redovisas i form av en vetenskaplig uppsats.

Kursen SSA230 är på avancerad nivå och ges på halvfart under vårterminen. Den ingår som en obligatorisk kurs i den rekommenderade studiegången för en masterexamen. För att vara behörig till SSA230 måste kurs SSA220 (magisteruppsats i svenska som andraspråk) samt kurserna SSA251, SSA252, SSA255, SSA256 och SSA260 vara avklarade med godkänt resultat.

I centrum för den rekommenderade studiegången står den flerspråkiga människan och det omgivande samhället. Utbildningen består av kurser på avancerad nivå, uppdelade på obligatoriska och valbara kurser som leder fram till en magister-/masterexamen. Magisterexamen ger behörighet att söka forskarutbildningen i svenska som andraspråk. Under den rekommenderade studiegången kommer du bland annat att läsa kurser som ger kunskap om andraspråksinlärning från ett kognitivt och socialt perspektiv, grundläggande litteracitet samt språkpolitik. I utbildningen får du också träning i teori och metod och akademiskt skrivande. Masteruppsatsen skrivs under utbildningens åttonde termin.

Kort om kursen:
På kursen SSA230 skriver du en masteruppsats i svenska som andraspråk. Uppsatsen består av en självständig och teoretiskt förankrad undersökning av ett vetenskapligt problem inom ämnesområdet svenska som andraspråk. Resultaten av undersökningen redovisas i form av en vetenskaplig uppsats. För att kunna antas till uppsatskursen måste du vara godkänd på kurserna SSA251, SSA252, SSA255, SSA256, SSA260 samt SSA220.

Efter studierna:
Efter masteruppsatsen kan du ta ut en masterexamen om du har de obligatoriska kurser som krävs samt erforderligt antal poäng i valbara kurser. En master- liksom magisterexamen ger behörighet att söka forskarutbildningen i svenska som andraspråk.

Undervisningsform:
SSA230 ges på halvfart, dvs. du läser kursen över en termin. Kursen går i stor utsträckning att läsa på distans men några obligatoriska seminarier på plats på universitetet förekommer. Kursen innehåller inga regelrätta undervisningspass, utan träffar med handledare. Beroende på handledare kan dessa träffar ske på plats på universitetet.

Behörighet och urval:
Avklarade kurser på avancerad nivå om minst 75 hp, varav 45 hp inom huvudområdet svenska som andraspråk, godkänd på kurserna SSA251 Andraspråksinlärning 1, SSA252 Andraspråksinlärning 2, SSA255 Grundläggande litteracitet i en flerspråkig kontext, SSA256 Metoder inom andraspråksforskning, SSA260 Språkanalys samt SSA220 Magisteruppsats i svenska som andraspråk om 15 hp. Avlagd kandidatexamen med 90 hp inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp i något av huvudområdena svenska som andraspråk, svenska språket/nordiska språk, engelska, franska, spanska eller tyska med språkvetenskaplig inriktning eller allmän språkvetenskap/lingvistik. Därutöver krävs Svenska B/Svenska 3 eller Engelska A/Engelska 5.

Visa mer

Kursplan

SSA230

Behörighet och urval

Förkunskapskrav:

Avklarade kurser på avancerad nivå om minst 75 hp, varav 45 hp inom huvudområdet svenska som andraspråk, godkänd på kurserna SSA251 Andraspråksinlärning 1, SSA252 Andraspråksinlärning 2, SSA255 Grundläggande litteracitet i en flerspråkig kontext, SSA256 Metoder inom andraspråksforskning, SSA260 Språkanalys samt SSA220 Magisteruppsats i svenska som andraspråk om 15 hp. Avlagd kandidatexamen med 90 hp inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp i något av huvudområdena svenska som andraspråk, svenska språket/nordiska språk, engelska, franska, spanska eller tyska med språkvetenskaplig inriktning eller allmän språkvetenskap/lingvistik. Därutöver krävs Svenska B/Svenska 3 eller Engelska A/Engelska 5.

Urval: Högskolepoäng utan maxgräns

Studievägledning

http://www.svenska.gu.se/utbildning/student/studievagledning/

Institution

Institutionen för svenska språket
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?