Språkanvändning och språkpolitik ur ett flerspråkighetsperspektiv - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Språkanvändning och språkpolitik ur ett flerspråkighetsperspektiv

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: SSA259
HT 2020
50% Distans
Period: 31 augusti 2020 - 2 november 2020

Om kursen

Kursinnehåll:
Kursen SSA259 Språkanvändning och språkpolitik ur ett flerspråkighetsperspektiv behandlar sambanden mellan språkanvändning och språkpolitik i dagens flerspråkiga Sverige. Språklig variation kommer att belysas ur olika perspektiv, t.ex. språkstrukturella, språkideologiska och perceptuella perspektiv. Relationen mellan flerspråkiga praktiker och flerspråkiga talares identitetskonstruktioner kommer också att behandlas, exempelvis i samband med flerspråkiga ungdomsvarieteter av svenska. Kursen kommer också att beröra frågor såsom vem som är andraspråkstalare respektive infödd talare av ett språk. Utifrån de ovannämnda språkstrukturella, diskursrelaterade och språkideologiska frågorna kommer sedan språkpolitiken behandlas med anknytning till flerspråkighet och andraspråksanvändning i teori och praktik.

Kursen SSA259 är på avancerad nivå och ges på halvfart under höstterminen. Den ingår som valbar kurs i den rekommenderade studiegången för en magister-/masterexamen, men kan även läsas som fristående kurs.

I centrum för den rekommenderade studiegången står den flerspråkiga människan och det omgivande samhället. Utbildningen består av kurser på avancerad nivå, uppdelade på obligatoriska och valbara kurser som leder fram till en magister-/masterexamen. Magisterexamen ger behörighet att söka forskarutbildningen i svenska som andraspråk. Under den rekommenderade studiegången kommer du bland annat att läsa kurser som ger kunskap om andraspråksinlärning från ett kognitivt och socialt perspektiv, grundläggande litteracitet samt språkpolitik. I utbildningen får du också träning i teori och metod och akademiskt skrivande. Magisteruppsatsen skrivs under utbildningens fjärde termin.

Kort om kursen:
Kursen SSA259, Språkanvändning och språkpolitik ur ett flerspråkighetsperspektiv, behandlar sambanden mellan språkanvändning och språkpolitik i dagens flerspråkiga Sverige. Språklig variation kommer att belysas ur olika perspektiv, t.ex. språkstrukturella, språkideologiska och perceptuella. Kursen är en valbar kurs i den rekommenderade studiegången mot en magisterexamen i svenska som andraspråk, men kan läsas som fristående kurs. I centrum för den rekommenderade studiegången står den flerspråkiga människan och det omgivande samhället.

Viktig tilläggsinformation 2020-03-16 inför höstterminen 2020 mot bakgrund av Coronapandemin: om undervisning och examination på campus inte kan genomföras kommer kursen att ges online istället.

Efter studierna:
Efter kursen SSA259 kan du läsa andra kurser på avancerad nivå i svenska som andraspråk som leder fram till en magister- eller masterexamen i ämnet. En magisterexamen ger behörighet att söka forskarutbildningen i svenska som andraspråk.

Undervisningsform:
Undervisningen sker huvudsakligen över nätet och studenten förväntas kunna ta del av nätföreläsningar och uppgifter samt kunna delta i nätseminarier och nätpresentationer av olika slag. Någon fysisk träff kan komma i fråga. Kurslitteraturen är på svenska och engelska.

Behörighet och urval:
Avlagd kandidatexamen med 90 hp inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp i något av huvudområdena svenska som andraspråk, svenska språket/nordiska språk, engelska, franska, spanska eller tyska med språkvetenskaplig inriktning eller allmän språkvetenskap/lingvistik. Därutöver krävs Svenska B/Svenska 3 eller Engelska A/Engelska 5.

Visa mer

Kursplan

SSA259

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Kandidatexamen med svenska som andraspråk, svenska språket eller nordiska språk eller annat språkvetenskapligt ämne som huvudområde, eller motsvarande kunskaper. Därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B eller Svenska 2 B och Engelska A.
 

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

http://svenska.gu.se/utbildning/student/studievagledning

Institution

Institutionen för svenska språket
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?