Språkanalys - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Språkanalys

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: SSA260
VT 2021
50% Distans
Period: 18 januari 2021 - 24 mars 2021
Öppnar 15 september GU-25554

Om kursen

Kursinnehåll:
Kursen SSA260, Språkanalys, syftar till att träna studenterna i att analysera olika typer av muntliga och skriftliga texter, såväl ur ett språkanvändnings - och ett språkutvecklingsperspektiv. Talade och skrivna texter från olika situationer, genrer och språkliga nivåer analyseras. Kursen tar upp teorier och forskning som ligger till grund för de olika analyserna samt olika analysmetoder som diskuteras och värderas.
 
Kursen SSA260 är på avancerad nivå och ges på halvfart under vårterminen. Den ingår som obligatorisk kurs i den rekommenderade studiegången för en masterexamen, men kan även läsas som fristående kurs.

I centrum för den rekommenderade studiegången står den flerspråkiga människan och det omgivande samhället. Utbildningen består av kurser på avancerad nivå, uppdelade på obligatoriska och valbara kurser som leder fram till en magister-/masterexamen. Magisterexamen ger behörighet att söka forskarutbildningen i svenska som andraspråk. Under den rekommenderade studiegången kommer du bland annat att läsa kurser som ger kunskap om andraspråksinlärning från ett kognitivt och socialt perspektiv, grundläggande litteracitet samt språkpolitik. I utbildningen får du också träning i teori och metod och akademiskt skrivande. Magisteruppsatsen skrivs under utbildningens fjärde termin.

Kort om kursen:
I kursen SSA260, Språkanalys, analyserar du olika typer av muntliga och skriftliga texter, såväl ur ett språkanvändnings - och ett språkutvecklingsperspektiv. Kursen behandlar även teorier och forskning som ligger till grund för de olika analyserna. Kursen SSA260 är en obligatorisk kurs i den rekommenderade studiegången mot en masterexamen i svenska som andraspråk, men kan läsas som fristående kurs. I centrum för den rekommenderade studiegången står den flerspråkiga människan och det omgivande samhället.

Efter studierna:
Efter kursen SSA260 kan du skriva masteruppsats i svenska som andraspråk (SSA230) om du har en magisterexamen i ämnet. Du kan också fortsätta att läsa andra kurser på avancerad nivå i svenska som andraspråk som leder fram till en magister- eller masterexamen i ämnet. En magisterexamen ger behörighet att söka forskarutbildningen i svenska som andraspråk.

Undervisningsform:
Undervisningen sker huvudsakligen över nätet och studenten förväntas kunna ta del av nätföreläsningar och uppgifter samt kunna delta i nätseminarier och nätpresentationer av olika slag. Någon fysisk träff kan komma i fråga. Kurslitteraturen är på svenska och engelska.

Behörighet och urval:
Avlagd kandidatexamen med 90 hp inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp i något av huvudområdena svenska som andraspråk, svenska språket/nordiska språk, engelska, franska, spanska eller tyska med språkvetenskaplig inriktning eller allmän språkvetenskap/lingvistik. Därutöver krävs Svenska B/Svenska 3 eller Engelska A/Engelska 5.

Visa mer

Kursplan

SSA260

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Kandidatexamen med 90 hp i svenska som andraspråk, 90 hp i svenska språket/nordiska språk, 90 hp i moderna språk med språkvetenskaplig inriktning (till moderna språk räknas här engelska, franska, spanska och tyska) eller 90 hp i allmän språkvetenskap/lingvistik samt ytterligare 90 hp utöver huvudämnet - eller motsvarande kunskaper. Därutöver krävs språkkunskaper motsvarande svenska B/svenska 3 eller sva B/sva 3 och engelska A/engelska 6.
 

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Susanne Eklöf Brunnander
Kontaktformulär
Renströmsgatan 6

Elisabeth Andersson
Kontaktformulär
031 - 786 4469
Renströmsgatan 6

Eléni Katsogiannos
Kontaktformulär
031 - 786 5093
Renströmsgatan 6, vån 3

Institution

Institutionen för svenska språket
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?