Statistik 2 - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Statistik 2

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: STG180
VT 2019
100% Dag
Göteborg
Period: 27 mars 2019 - 9 juni 2019
Stängd GU-28510
HT 2019
100% Dag
Göteborg
Period: 5 november 2019 - 19 januari 2020
Kommentar: Kursen är inställd och kommer inte att ges ht 2019. Den ersätts av två kurser, STG181 och STG182
Inställd 2019-04-15
VT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 26 mars 2020 - 7 juni 2020
Öppnar 16 september GU-28410

Om kursen

Statistik

Hur kan vi dra slutsatser från undersökningar fastän resultaten endast baserar sig på urval? Hur stora urval måste man ha och hur säkra är resultaten egentligen? Goda kunskaper i statistik är nödvändigt för att ha ett kritiskt förhållningssätt till all den information som vi möter dagligen, både privat och i vår yrkesroll.

Statistik är vetenskapen om insamling, analys och tolkning av empiriska data vilket innebär att det finns en mängd tillämpningsområden. Inom samhällsvetenskapliga ämnen såsom ekonomi och olika beteendevetenskaper är statistiska metoder ovärderliga för insamling och analys av kvantitativa data. Alla beslut, små som stora, all planering inom ekonomisk verksamhet, all kontroll och övervakning av miljö och natur förutsätter statistiskt korrekta data. Ett av de första tillfällen som statistik användes var 1655, då man uppskattade befolkningsstorleken på Irland för att kunna administrera och beskatta den.

Inom alla områden av arbetslivet används statistiska metoder. Marknadsanalyser av olika slag är ett vanligt användningsområde för statistisk metodik. Tillverkningsindustrin använder statistik i kvalitetsstyrningen. Statistiska metoder används för att mäta arbetslöshet och konsumentprisindex. Läkemedelsindustrin och sjukvården tar hjälp av statistisk metodik för att utveckla nya läkemedel och för att förbättra behandlingsmetoder.

Om kursen

Kursen utvidgar och fördjupar de kunskaper som inhämtats i Grundkurs 1. Kursen innehåller metoder för att analysera och tolka samband, såväl linjära som icke-linjära, mellan två eller flera kvantitativa och kvalitativa variabler. Vidare syftar kursen till att ge fördjupad kunskap om linjära modeller och hur man planerar och genomför olika typer av statistiska undersökningar samt metoder för att göra urval med stickprovsmetodik. Liksom i Grundkurs 1 ingår datorbaserade projektarbeten i kursen.

Arbetsmarknad

Statistiker arbetar med att planera, genomföra och tolka undersökningar.

Vanliga arbetsuppgifter är att göra prognosberäkningar, statistiska undersökningar, utvärderingar av olika slag, marknadsanalyser, opinionsundersökningar och kvalitetskontroller. Man kan också arbeta med att utveckla statistiska metoder för att bearbeta statistikuppgifter. Andra roller som statistiker har är demografer vilka arbetar med befolkningsprognoser. Man kan även arbeta med biostatistik som är utveckling och tillämpning av statistiska metoder inom bland annat biologi, medicin, genetik, agrikultur, skogsvetenskap, fiske, och ekologi.

Förutom matematiska och statistiska kunskaper behövs ibland också kunskaper i andra ämnen som till exempel ekonomi, sociologi, kemi eller geografi.

I Sverige är personer som har goda statistiska kunskaper i sin grundexamen eller högre examen mycket eftersökta på arbetsmarknaden. Personer med kunskaper av det här slaget finns inom det privata näringslivet, framför allt inom läkemedelsindustrin, i opinionsinstitut och i företag som arbetar med marknadsanalyser och vid de finansiella avdelningarna t.ex. på banker men också vid statliga och kommunala myndigheter.

Företag och myndigheter utför idag betydligt fler undersökningar än tidigare, vilket betyder en ökad efterfrågan på statistisk kompetens.

Visa mer

Kursplan

STG180

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Genomgången Statistik 1, 15 hp, eller motsvarande.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Katarina Renström och Anna-Karin Ågren student@economics.gu.se

Kursen ges vid

Institutionen för nationalekonomi med statistik
Box 640
40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 1

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?