Grundläggande statistisk inferens - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Grundläggande statistisk inferens

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: STK102
Sommar
100% Dag Distans
Period: 16 juli 2020 - 21 augusti 2020

Om kursen

Goda kunskaper i statistik är nödvändigt för att ha ett kritiskt förhållningssätt till all den information som vi möter dagligen, både privat och i vår yrkesroll. Statistik är vetenskapen om insamling, analys och tolkning av empiriska data vilket innebär att det finns en mängd tillämpningsområden. Alla beslut, små som stora, all planering inom ekonomisk verksamhet, all kontroll och övervakning av miljö och natur förutsätter statistiskt korrekta data.

Inom alla områden av arbetslivet används statistiska metoder. Marknadsanalyser av olika slag är ett vanligt användningsområde för statistisk metodik. Tillverkningsindustrin använder statistik i kvalitetsstyrningen. Statistiska metoder används för att mäta arbetslöshet och konsumentprisindex. Läkemedelsindustrin och sjukvården tar hjälp av statistisk metodik för att utveckla nya läkemedel och för att förbättra behandlingsmetoder.

Om kursen:

Denna kurs fokuserar på metoder för att genom begränsade stickprov dra korrekta slutsatser om samband och förhållanden i större sammanhang, det vill säga att från stickprov dra slutsatser om populationer.

Denna så kallade statistiska inferens görs i många olika former och omfattar bland annat klassisk hypotesprövning, signifikansnivå och olika test för att säkerställa skillnader mellan grupper/populationer. Exempel på testsituationer som tas upp är test av skillnader mellan två eller flera populationers medelvärden eller standardavvikelser. I kursen behandlas även statistiska metoder för att bedöma osäkerheten i de slutsatser som dras vid slumpmässiga urval.

En annan del av statistisk inferens omfattar regressionsanalys, det vill säga metoder för att analysera och tolka samband mellan två eller flera variabler. I sin enklaste form innebär detta att vi mäter och analyserar förändringen i en variabel vid en förändring i en annan variabel. Vi går sedan djupare genom att lägga till flera variabler samtidigt, för att kunna analysera mer komplexa samband. Metoder för att testa om de skattade sambanden är statistiskt säkerställda ingår. Dessutom diskuteras problem som kan uppstå vid dessa skattningar.

Kursen genomförs digitalt med inspelade föreläsningar blandande med videomöten. Alla examinerande moment, inlämningsuppgifter och tentamen, lämnas in digitalt genom kurshemsidan. Det är därför viktigt att studenter från kursstart har tillgång till dator med internetanslutning för att kunna delta i kursarbetet.

För mer information

https://studentportal.gu.se/...

Visa mer

Kursplan

STK102

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: För tillträde till kursen krävs genomgången kurs i statistik, minst 7,5hp, eller motsvarande kunskaper.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Anna-Karin Ågren
Kontaktformulär
031 - 786 1340
Vasagatan 1

Katarina Renström
Kontaktformulär
031 - 786 1336
Vasagatan 1, hus E, plan 5

Institution

Institutionen för nationalekonomi med statistik
Box 640
40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 1

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?