Beräkningsbarhet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Beräkningsbarhet

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: DIT312
HT 2020
50% Dag
Göteborg
Period: 2 november 2020 - 17 januari 2021
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska

Om kursen

Kursen handlar om beräkningar: hur de kan modelleras, och vad som kan beräknas. För att undvika onödiga komplikationer väljer man ofta att studera beräkningar via förenklade, men kraftfulla, modeller. De här modellerna kan till exempel vara enkla programmeringsspråk (som -kalkyl), eller idealiserade datorer (som Turingmaskiner). Kursen behandlar flera sådana modeller, både "imperativa" och "funktionella".

En eller flera modeller kommer att användas för att utforska gränserna för vad som kan beräknas: problem som inte kan lösas (inom en viss modells ramar), och program som kan köra godtyckliga program (modellerade på ett visst sätt).

Kursen innehåller också en diskussion av Church-Turings hypotes, en förmodan om att en funktion är beräkningsbar på ett visst intuitivt sätt endast om den kan definieras i en av flera beräkningsmodeller.

För mer information

https://studentportal.gu.se/...

Visa mer

Kursplan

DIT312

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: För tillträde till kursen krävs att studenten har minst 120 hp i datavetenskap eller motsvarande. Specifikt krävs följande kurser, eller motsvarande:
- 7,5 hp i diskret matematik (t.ex. DIT980 Diskret matematik för datavetare)
- 7,5 hp i funktionell programmering (t.ex. DIT143 Funktionell programmering eller DIT440 Introduktion till funktionell programmering)
  Följande kunskapsnivå i Engelska krävs; Engelska 6/Engelska B eller motsvarande från ett erkänt internationellt test, t.ex. TOEFL, IELTS.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

E-post: svl@cse.gu.se

Institution

Institutionen för data- och informationsteknik
41296 Göteborg

Besöksadress: Rännvägen 6 B

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?