Ekonomisk geografi fortsättningskurs: Regional tillväxt, innovation och territoriell integration - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ekonomisk geografi fortsättningskurs: Regional tillväxt, innovation och territoriell integration

Grundnivå | 30 hp | Kurskod: EGG201

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

När du läser ekonomisk geografi får du lära dig om hur platser, regioner och länder förändras och integreras, ofta som en del av den globala utvecklingen. Du får kunskap och verktyg som kan användas för arbete med omvärldsanalys på både mikro- och makronivå. Kunskaper i omvärldsanalys är viktigt för dig som vill arbeta med strategi- och framtidsarbete inom näringslivet eller med näringsutveckling och planering på kommunal, regional eller nationell nivå.

Ekonomisk geografi fortsättningskurs består av fyra delkurser:

  • Europas ekonomiska geografi, 7,5 hp
  • Regionala innovationssystem, kluster och regional politik, 7,5 hp
  • Asiens ekonomiska geografi, 7,5 hp
  • Självständigt uppsatsarbete, 7,5 hp

Delkursen Europas ekonomiska geografi handlar om de ekonomisk-geografiska förutsättningarna i dagens Europa, på supranationell (överstatlig), nationell och regional nivå. Du får lära dig om den institutionella och ekonomiska strukturen i EU samt om EU:s politik som syftar till att öka EU:s konkurrenskraft och att minska de ekonomiska, sociala och regionala skillnaderna i Europa.

I delkursen Regionala innovationssystem, kluster och regional politik introduceras och appliceras centrala begrepp, teorier och forskningsresultat om regionala innovationssystem, kluster och regional utvecklingspolitik. Du får lära dig att tillämpa ekonomisk-geografiska begrepp och teorier genom att göra en analys av valfri region i Europa.

Delkursen Asiens ekonomiska geografi  behandlar de fysisk-geografiska förutsättningarna i ett flertal asiatiska länder. Analys av enskilda länders jordbruk, industrialiseringsprocess samt olika strategier för industrialisering utgör ett viktigt inslag i delkursen. Du får också lära dig om frågor som rör regional obalans, teknologipolitik, regional ekonomisk integration samt miljömässiga och sociala frågor i regionen.

I den sista delkursen får du göra ett Självständigt uppsatsarbete kring valfritt ekonomisk-geografiskt problemområde. Du får lära dig att praktiskt tillämpa ekonomisk-geografiska frågeställningar, teoretiska utgångspunkter och tillvägagångssätt och du får en introduktion i grundläggande metoder i vetenskapligt skrivande, exempelvis källkritik och referenssystem.

Visa mer

Kursplan

EGG201

Studievägledning

E-post: fek-studievagledning@handels.gu.se Tfn: 031-786 1514; mån-tors 9-10. Besök drop in, hus L1:  mån-ons 10.00-12.30, mån även 13.30-15.00

Institution

Företagsekonomiska institutionen
Box 610
40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 1

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?