Ekonomisk historia, fortsättningskurs - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ekonomisk historia, fortsättningskurs

Grundnivå | 30 hp | Kurskod: EHG200 | Hållbarhetsrelaterad

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kursen ersätts av EHG201 Ekonomisk historia, fortsättningskurs från våren 2020.

Vill du fördjupa och bredda dina kunskaper om ekonomisk historia och förändring? Fortsättningskursen ger dig kunskaper och analytiska färdigheter för att du mer självständigt ska kunna förhålla dig till ekonomisk-historiska problem och forskning. Du får därför läsa olika temakurser och en kurs i ekonomisk idé- och doktrinhistoria. Läs mer om ekonomisk historia på avdelningens hemsida.

Kursen består av 4 delkurser:
Delkurs 1. Ekonomiska idéer i historiskt perspektiv (7,5 hp) Kursen ger en genomgång av grundläggande begrepp och samband i ekonomiska teorier, från förmodern till modern tid. Dessa placeras och problematiseras i sitt materiella, historiska och slaveriets betydelse för den ekonomiska historien, och dess betydelse för uppkomsten av en djup ekonomisk klyfta mellan rika och fattiga länder. Begreppet slaveri problematiseras och relateras till andra former av tvångsarbete.
Delkurs 2. Ofri arbetskraft - slaveriets ekonomiska historia (7,5 hp) Syftet med delkursen är att ge övergripande kunskap om slavhandelns och slaveriets betydelse för den ekonomiska historien, och dess betydelse för uppkomsten av en djup ekonomisk klyfta mellan rika och fattiga länder. Kursen vill också problematisera begreppet slaveri, och sätta in det i en kontext där andra former av tvångsarbete också förekom. Kursen vill slutligen illustrera några centrala frågeställningar om utveckling och drivkrafter i historien, genom att titta på slaveriet som ett viktigt och illustrativt exempel.
Delkurs 3. Modern ekonomisk tillväxt (7,5 hp) Ett viktigt tema i kursen är olika förklaringar till drivkrafterna bakom ekonomisk tillväxt samt konvergens och divergens inom världsekonomin. Vidare tas i kursen upp vad ekonomisk tillväxt inneburit för människors levnadsstandard och hur den ekonomiska tillväxtens resultat fördelats mellan olika människor.
Delkurs 4. Företag och samhälle (7,5 hp) Delkursen utgår från problematiken kring de institutionella ramar under vilka företagens egennyttiga handlande kan medföra samhällsnytta. Förhållandet mellan stat och företag undersöks i ett flertal historiska kontexter.

Kandidatexamen i ekonomisk historia
 

Genom att läsa våra fristående kurser kan du bygga din egen kandidatexamen i ekonomisk historia. Exempel på hur du själv kan bygga en kandidatexamen i ekonomisk historia:
 

År 1

  • EHG100 Ekonomisk historia, grundkurs (30 hp)
  • EHG200 Ekonomisk historia, fortsättningskurs (30 hp

År 2

  • Valbara kurser om 60 hp -Möjlighet till utbytesstudier

År 3
 

  • Valbara kurser om 30 hp -Möjlighet till utbytesstudier
  • EHG300 ekonomisk historia, fördjupningskurs 30 hp

Avancerad nivå
 

Efter du har avlagt din kandidatexamen har du möjlighet att fortsätta dina studier inom ekonomisk historia på avancerad nivå.
Kandidatexamen ger behörighet att studera vidare på den avancerade nivån med magisterkursen i ekonomisk historia eller något av masterprogrammen vid Graduate School.

Arbetsmarknad
 

När du har avslutat din utbildning i Ekonomisk historia har du möjlighet att arbeta inom en mängd olika branscher och yrken. Exempelvis kan du arbeta som utredare, handläggare, analytiker eller konsult, både i den offentliga och den privata sektorn. Hur din väg in på arbetsmarknaden ser ut hänger till stor del ihop med ditt val av studieinriktning. Genom en strategisk kombination av kurser i din kandidatexamen kan du inrikta dig mot arbete i olika branscher.

För mer information

https://gul.gu.se/public/cou...

Visa mer

Kursplan

EHG200

Studievägledning

Tanja Feltsen, e-post: svl.es@handels.gu.se, telefon: 031-786 1407

Institution

Institutionen för ekonomi och samhälle
Box 625
40530 Göteborg
Besöksadress: Viktoriagatan 13


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?