Ekonomisk historia, fortsättningskurs - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ekonomisk historia, fortsättningskurs

Grundnivå | 30 hp | Kurskod: EHG201 | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 17 januari 2021

Om kursen

Kursen innehåller fyra delkurser som ger studenten kunskapen att förstå centrala ekonomisk-historiska perspektiv på långsiktig ekonomisk utveckling, samtidigt kursen erbjuder verktyg för att analysera och kritiskt förhålla sig historiska utvecklingsförlopp.

1. Modern ekonomisk tillväxt: Med den industriella revolutionen inleddes epoken modern ekonomisk tillväxt. Kursen behandlar industrialiseringen och dess spridning sedan mitten av 1800-talet. I kursen ges grundläggande kunskaper om den ekonomiska tillväxtens mönster de senaste två hundra åren.

2. Kapital och finans - ekonomiska och historiska perspektiv: Vilken roll spelar fördelningen av kapital för ett samhälles ekonomiska och sociala
utveckling? Vilken roll har finansiella marknader och aktörer spelat för den moderna kapitalismens framväxt? Varför inträffar finansiella kriser och hur har
finansiella marknader reglerats historiskt? Kursen erbjuder studenterna verktyg för att analysera dessa, och andra, frågor som relaterar till kapital och finansiella system ur ett historiskt perspektiv.

3. Arbete – i ekonomiskt och historiskt perspektiv: Kursens syfte är att ge fördjupade kunskaper om den ekonomiska historien, med fokus på arbetslivets och arbetsorganisationens skiftande former. Industrialiseringens omvandlingskraft tas som utgångspunkt, men såväl dess förhistoria som utvecklingen i avancerade industrialiserade samhällen och välfärdsstatsutveckling kommer att beröras. Viktiga ekonomisk-historiska forskningsområden som debatten om levnadsstandarsutveckling, fördelningsfrågor, genusarbetsdelning, tvångsarbete och slaveri samt migration kommer att belysas.

4. En global ekonomisk miljöhistoria: Syftet med kursen är att ge en orientering i global ekonomisk miljöhistoria. I kursen presenteras ett antal miljöekonomiska perspektiv på det långsiktiga samspelet mellan människa och natur. Fokus ligger på att förmedla ett historiskt perspektiv på hur utvidgningen av ekonomiska verksamheter, genom befolkningsökning och ekonomisk tillväxt, påverkat kvalitén och fördelningen av ekosystemtjänster.

Visa mer

Kursplan

EHG201

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Minst 15 hp inom samhällsvetenskapliga ämnen.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Tanja Feltsen, e-post: svl.es@handels.gu.se, telefon: 031-786 1407

Institution

Institutionen för ekonomi och samhälle
Box 625
40530 Göteborg
Besöksadress: Viktoriagatan 13


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?