Ekonomisk geografi: Asiens ekonomiska geografi - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ekonomisk geografi: Asiens ekonomiska geografi

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: EKG203
VT 2021
100% Dag
Göteborg
Period: 25 mars 2021 - 29 april 2021
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska
Öppnar 15 september GU-28112

Om kursen

De studerade regionerna omfattar de östasiatiska länderna Japan, Korea och Kina, och Indokina, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesien och Filippinerna i Sydöstasien, samt Indien, Pakistan och Sri Lanka i Sydasien. I inledningen beskrivs och undersöks de fysisk-geografiska förutsättningarna, med betoning på geografiskt avstånd och läge, klimat, landformer, jordmån mm. Vidare läggs stor tonvikt vid beskrivningen och förståelsen av de historiska, religiösa, politiska och kulturella faktorer som på olika sätt varit betydelsefulla för att förstå dagens situation. Befolkningens storlek, tillväxt, geografiska spridning och ålderssammansättning beskrivs. Jordbrukets förutsättningar och produktionsinriktning belyses, liksom enskilda ekonomiers och regioners förmåga att upprätthålla en tillräcklig livsmedelsförsörjning. Strukturomvandlingen i form av mekanisering och rationalisering inom jordbrukssektorn beskrivs. En viktig del av kursen består i beskrivningen av enskilda länders industrialiseringsprocess, och vilka olika strategier för industrialisering som kan urskiljas i regionen. Enskilda länders näringsstruktur diskuteras närmare och jämförs över tiden. Frågor kring regional obalans, teknologipolitik, regional ekonomisk integration berörs också, liksom miljömässiga och sociala frågor i de berörda regionerna.

För mer information

https://studentportal.gu.se/...

Visa mer

Kursplan

EKG203

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Genomgångna kurser om 30 högskolepoäng inom det samhällsvetenskapliga utbildningsområdet.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

E-post: fek-studievagledning@handels.gu.se Tfn: 031-786 1514; mån-tors 9-10. Besök drop in, hus L1:  mån-ons 10.00-12.30, mån även 13.30-15.00

Institution

Företagsekonomiska institutionen
Box 610
40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 1

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?