Analoga fotografiska processer - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Analoga fotografiska processer

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: FOG196
VT 2020
50% Dag
Göteborg
Period: 20 januari 2020 - 7 juni 2020
Stängd GU-25102

Om kursen

Under den här kursen får du lära dig den analoga fotografiska bildens processer och unika egenskaper. Utifrån din fotografiska projektidé utforskar vi tekniken på djupet.

Under kursens gång går vi igenom exponering och framkallning av negativfilm, kopiering i mörkrummet, retusch, arkivering och presentation. Målet är att du ska förstå negativ- och positivprocessen och själv kunna ta fram fotografiska kopior utifrån ditt material. 

Skolans färgmörkrum, med moderna maskiner som underlättar kopieringen och pappersframkallningen samt framkallningen av färgfilm i en modern maskin, är platsen där du kommer att arbeta tillsammans med de andra deltagarna under halva kursen. Under andra halvan arbetar vi i det svartvita mörkrummet, där olika metoder för att exponera och framkalla svartvitt filmmaterial samt toningar av papper för att uppnå arkivbeständighet ges. 

Mörkrummen är även öppna för dig utanför undervisningstiderna och en stor del kursen bygger på självständigt arbete. Andra moment är föreläsningar om fotografi och dess historia, studiebesök på utställningar och fotoarkiv, och samtal om, samt presentation av, ditt projekt.

Kursen riktar sig till dig som gärna har fotografiska förkunskaper samt har tillgång till en analog småbilds-, mellanformats- eller storformatskamera. Att tidigare ha kopierat i ett mörkrum, vare sig färg eller svartvitt underlättar men är inget krav.

Du söker kursen med ett utkast till ett fotografiskt projekt som du kommer att genomföra under terminen. I din ansökan ska du även bifoga minst tre bilder som du har tagit själv och som gärna får ha anknytning till din projektidé. 

I slutet av kursen presenteras arbetet i form av minst fem svartvita och minst fem färgkopior samt en muntlig examination.

Skolan står för mörkrumsutrustning och kemi till introduktionerna, och du kan genomföra kursen utan kostnad. Material till eventuella egna projekt bekostar du själv, och du kan till exempel beställa färgpapper till ett kraftigt rabatterat pris genom skolan.

För mer information

http://www.akademinvaland.gu...

Visa mer

Kursplan

FOG196

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Urvalet baseras på arbetsprov. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du under respektive kurs- eller programbeskrivning på www.akademinvaland.gu.se. Beslut om antagning sker av prefekt på förslag av en särskild antagningskommitté. Ansökan är ej komplett utan ett inskickat arbetsprov.

Studievägledning

Fakultet

Akademin Valand
Box 132
40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 50

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?