Analoga fotografiska processer - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Analoga fotografiska processer

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: FOG196
HT 2020
50% Dag
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 17 januari 2021
Kommentar: Kursen är inställd och kommer inte att ges ht 2020
Inställd 2020-04-15

Om kursen

 

Under den här kursen lär du dig den analoga fotografiska bildens processer och unika egenskaper. Utifrån din fotografiska projektidé utforskar du tekniken på djupet. Vi går igenom exponering och framkallning av negativfilm, kopiering i mörkrummet, retusch, arkivering och presentation. Målet är att du ska förstå negativ- och positivprocessen och själv kunna ta fram fotografiska kopior.

Under halva kursen arbetar du i skolans färgmörkrum, utrustat med moderna maskiner som underlättar kopieringen och pappersframkallningen samt framkallningen av färgfilm. Under andra halvan arbetar du i det svartvita mörkrummet. Där lär du dig olika metoder för att exponera och framkalla svartvitt filmmaterial samt toningar av papper för att uppnå arkivbeständighet.

Mörkrummen är öppna även utanför undervisningstid och en stor del kursen bygger på självständigt arbete. Andra moment är föreläsningar om fotografi och dess historia, studiebesök på utställningar och fotoarkiv.

Kursen riktar sig till dig som gärna har fotografiska förkunskaper och har tillgång till en analog småbilds-, mellanformats- eller storformatskamera. Tidigare erfarenhet av kopiering i mörkrum är en fördel men är inget krav.

Du söker kursen med ett utkast till ett fotografiskt projekt som du kommer att genomföra under terminen. I din ansökan ska du även bifoga minst tre bilder som du har tagit själv och som gärna får ha anknytning till din projektidé.

I slutet av kursen presenterar du arbetet i form av minst fem svartvita och minst fem färgkopior samt en muntlig examination.

Skolan står för mörkrumsutrustning och kemi till introduktionerna. Du kan genomföra kursen utan kostnad. Material till eventuella egna projekt bekostar du själv. Du kan beställa till exempel färgpapper till ett kraftigt rabatterat pris genom skolan.

För mer information

http://www.akademinvaland.gu...

Visa mer

Kursplan

FOG196

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Urvalet baseras på arbetsprov. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du under respektive kurs- eller programbeskrivning på www.hdk-valand.gu.se. Beslut om antagning sker av prefekt på förslag av en särskild antagningskommitté. Ansökan är ej komplett utan ett inskickat arbetsprov.

Studievägledning

Institution

HDK-Valand - Högskolan för konst och design
Box 131
40530 Göteborg
Besöksadress: Kristinelundsgatan 6-8

Telefon: 031-786 10 00

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?