Från lokala naturresurser till global konsumtion - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Från lokala naturresurser till global konsumtion

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: HU1121 | Hållbarhetsfokuserad
Sommar
100% Dag
Göteborg
Period: 8 juni 2020 - 16 augusti 2020
Stängd GU-36600
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 2 november 2020

Om kursen

Vad är kopplingen mellan lokalt naturresursutnyttjande och global konsumtion? Kursen vänder sig till dig som är intresserad av hur samhällets utveckling och materiella förutsättningar och konsekvenser hänger ihop. Du får kunskap om hur samhällen i olika tidsperioder och på olika platser i världen använt och använder naturresurser, och de processer som binder produktion, konsumtion, avfall, utsläpp och miljömässiga och sociala problem. Du får bekanta dig med teorier och begrepp som kan användas för att förstå dessa relationer, såsom samhällets metabolism, ekologiskt ojämlika byten, konsumism och genus.

Centrala frågor i kursen är hur global handel påverkat samhällens framväxt och nedgång, huruvida naturresurser är en förbannelse för utveckling, hur genusroller formas genom naturresursanvändande, och hur förhållandet mellan konsumtion och kultur kan förstås.

Kursen inkluderar aktuella fallstudier där du tillsammans med andra studenter undersöker samband mellan lokalt naturresursutnyttjande och global konsumtion. Syftet är att du ska kunna kritiskt analysera och värdera hur samhälle/natur och lokala/globala processer samspelar, och reflektera över samhällets materiella begränsningar.

För mer information

http://www.globalstudies.gu....

Visa mer

Kursplan

HU1121

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Studievägledning

För generell studievägledning: https://studentportal.gu.se/minastudier/globalstudies/studievagledning


För information om kursen: student@globalstudies.gu.se

Institution

Institutionen för globala studier
Box 700
40530 Göteborg
Besöksadress: Konstepidemins väg 2


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?