Makt och begär. Tragedins politik från Sofokles till Judith Butler - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Makt och begär. Tragedins politik från Sofokles till Judith Butler

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: IL1111
HT 2020
50% Kväll
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 2 november 2020

Om kursen

Kursen tar sin utgångspunkt i den klassiska grekiska tragedin för att sedan fördjupa sig i de sätt på vilka den influerat och utnyttjats av senare tiders tankevärldar. Vi fokuserar på Sofokles tragedier – Kung Oidipus, Antigone, Oidipus på Kolonos – med inriktning på de teman, utmaningar och frågor som präglat moderna diskussioner om människans existentiella och politiska villkor. Härigenom rör vi oss fram och tillbaka mellan den grekiska tankemiljön och den verkningshistoria som består i en lång rad  särpräglade uttydningar av Sofokles verk.

Bland de filosofer, författare och poeter som gripit sig an Sofokles verk kan nämnas Friedrich Nietzsche, G W F Hegel och Sigmund Freud, Luce Irigaray och Jacques Lacan, Judith Butler och Anne Carson. Under kursens gång gör vi några väl valda nedslag i denna rika verkningshistoria. På vilka sätt står den tragiska formen i konflikt eller samklang med en kristen världsbild? Vilka politiska insikter – vad gäller t ex makt- och genuskritik – har man försökt utvinna ur gestalter som Oidipus, Antigone och Kreon? Vilka begrepp om liv och död, stat och familj, sexualitet och kärlek, religion och politik, vetande och makt, kan man skönja i skilda tolkningar? Vad händer med den klassiska tragedins form när den träder i förbindelse med den tragiska erfarenhetens moderna uttydare?

Kursen tillhandahåller verktyg för att kritiskt granska skilda tolkningstraditioner och deras sätt att förbinda det förflutna och samtiden. Kursen har forskningsanknytning.

Viktig tilläggsinformation 2020-03-16 inför höstterminen 2020 mot bakgrund av coronapandemin: om undervisning och examination på campus inte kan genomföras kommer kursen att ges online istället.

För mer information

https://canvas.gu.se/search/...

Visa mer

Kursplan

IL1111

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: 30 högskolepoäng i valfritt huvudområde.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Kristina Svensson

kristina.svensson@lir.gu.se 031-786 4519

Institution

Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?